Moscova a anunțat vineri că va expulza zece diplomați americani, drept răspuns la sancțiunile adoptate de SUA împotriva sa în ziua precedentă. De asemenea, alți foști sau actuali oficiali americani au interdicție de a intra în Rusia.

„Zece diplomați au fost incluși pe lista care ne-a fost transmisă împreună cu cererea ca ei să părăsească SUA. Noi vom răspunde acestei măsuri în manieră reciprocă și cerem unui număr de zece diplomați americani să părăsească țara noastră”, a declarat la o conferință de presă ministrul de externe rus Serghei Lavrov, transmite Agerpres.

El a adăugat că ministerul rus de externe i-a „recomandat” ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, să revină la Washington pentru „consultări aprofundate și serioase”. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova pe 17 martie pentru „consultări”.

Lavrov a menționat de asemenea o serie de măsuri de represalii, cum ar fi interdicția ca reprezentanțele diplomatice americane în Rusia să angajeze cetățeni ruși sau ai altor țări - așadar aceste reprezentanțe vor putea avea numai angajați americani - și o înăsprire a restricțiilor pentru deplasările diplomaților americani pe teritoriul Rusiei. 

Rusia a interzis accesul pe teritoriul său a opt foști sau actuali înalți oficiali americani, printre care se numără directorul FBI Christopher Wray, directorul pentru informații naționale Avril Haines, ministrul de interne Alejandro Mayorkas, procurorul general Merrick Garland, dar și John Bolton, fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, și fostul director al CIA Robert James Woolsey.

Pe de altă parte, a continuat ministrul rus, Moscova examinează în plus posibile măsuri „dureroase” împotriva unor afaceri americane în Rusia, dar deocamdată acestea sunt păstrate „în rezervă”.

În schimb, Moscova urmează să pună capăt activității pe care o desfășoară în Rusia fonduri americane și ONG-uri „care, în realitate, se amestecă deschis” în afacerile interne ale Rusiei, a precizat Lavrov.

El a anunțat și expulzarea a cinci diplomați polonezi, tot ca măsură reciprocă de răspuns.

După ce a acuzat Rusia de atacuri cibernetice și ingerințe electorale, administrația președintelui american Joe Biden a anunțat joi o serie de sancțiuni financiare împotriva Rusiei și expulzarea a zece diplomați ruși.

Trezoreria americană le-a interzis instituțiilor financiare americane să cumpere direct datorie emisă de Rusia după data de 14 iunie și a sancționat 32 de entități și persoane acuzate că au încercat, în numele guvernului rus, „să influențeze alegerile prezidențiale din 2020 din SUA”. Sunt de asemenea sancționate șase societăți tehnologice ruse acuzate de susținerea activităților cibernetice ale serviciilor de informații de la Moscova.

În pofida acestor tensiuni, președintele american Joe Biden i-a propus la începutul acestei săptămâni omologului său rus Vladimir Putin se se întâlnească la un summit care să se desfășoare într-o țară terță.