"Exacerbarea naționalismului e un virus insidios care, cu iluzia suveranității, anulează de fapt capacitatea guvernului de a răspunde la probleme care necesită, în schimb, un angajament solidar comun de natură supranațională",spune Sergio Mattarella.

Președintele italian Sergio Mattarella a făcut declarația la finalul conversației avute cu președinta slovacă Zuzana Čaputová, relatează Rai News.

”Mulțumesc țării dumneavoastră pentru cooperare", a spus, în schimb, Čaputová la finalul conversației, amintind de vizita făcută miercuri de cei doi președinți la baza militară Malacky.

Čaputová a mulțumit Italiei pentru relația de cooperare, care "este unul dintre cei mai importanți investitori, în Slovacia sunt aproximativ 400 de antreprenori italieni. Astăzi, companiile noastre energetice vor semna trei memorandumuri pentru diversificarea surselor și reducerea dependenței de Rusia", a amintit președintele slovac.

"Un angajament de colaborare în creștere între Slovacia și Italia pe frontul energiei și al surselor regenerabile, un subiect care trebuie cultivat în mod concret", a declarat, comentând semnarea celor trei memorandumuri privind energia.

"Dezinformarea alimentată de Rusia este un subiect important. Este o acțiune insidioasă, care trebuie abordată mai eficient și necesită o conștientizare a UE și a NATO. Poate împrăștia îndoieli nefondate prin răspândirea de știri false: este un fenomen insidios".

"Îi mulțumesc foarte mult președintelui Čaputová pentru că ne-a întâmpinat într-un mod atât de prietenos. I-am spus cât de intens îmi amintesc conversația noastră de la Roma de acum un an și că și astăzi am înregistrat o armonie completă în opinii, puncte de vedere, aprecieri asupra actualei situații și în perspective".

Naționalismele exasperate creează monștri, declanșează războaie și calcă în picioare valorile libertății și păcii. Și "Europa nu este doar suma intereselor naționale", a spus Sergio Mattarella, în ultima sa zi de vizită de stat în Polonia.

 Sursa: RADOR