Guvernul britanic a adoptat un plan privind ieșirea din UE, dar principalii membri ai taberei Leave au demisionat.

Boris Johnson și David Davis, doi dintre cei mai fervenți suporteri ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, au demisionat din guvernul britanic la doar câteva zile după ce premierul Theresa May reușise să-și asigure susținerea Cabinetului pentru un plan privind Brexit.

David Davis, ministrul pentru Brexit, a demisionat duminică seară după ce a criticat planul premierului Theresa May adoptat vineri de cabinetul britanic. Dominic Raab, un suporter al Brexit, a fost numit secretar al departamentului pentru părăsirea Uniunii Europene în locul lui David Davis. Raab servea înainte ca ministru pentru locuințe.

Luni, a fost rândul ministrului de externe Boris Johnson să își anunțe demisia. Johnson, cel mai vizibil susținător al Brexit în campania dinaintea referendumului din 2016, a caracterizat planul lui May privind negocierile cu UE drept un „rahat” într-o ședință de Cabinet de vineri.

Această demisie, comentează analiștii politici, pune guvernul conservator în fața unei crize serioase, chiar înainte ca Theresa May să se adreseze parlamentarilor britanici.

May a obținut acordul guvernului pentru a propune menținerea unei strânse relații comerciale post-Brexit cu UE, și urmează să prezinte luni aceste propuneri deputaților conservatori.

Dar Johnson și Davis favorizează o îndepărtare de Uniunea Europeană, și se opun ideilor altor membri ai Guvernului care ar dori rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală, pentru a nu periclita relațiile comerciale și de afaceri ale companiilor britanice.

David Davis, un eurosceptic numit în urmă cu doi ani pentru a conduce un minister înființat la o zi după votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a amenințat în repetate rânduri în ultimele luni că își va părăsi postul din cauza dezacordurilor cu prim-ministrul Theresa May. Deputatul conservator Peter Bone a apreciat că el a "făcut un lucru bun", subliniind că propunerile premierului Theresa May nu au din Brexit "decât numele" și că "nu sunt acceptabile".

Propunerile, pe care guvernul de la Londra le va trimite la Bruxelles, prevăd introducerea unei zone de liber schimb și un nou model vamal cu cei 27, pentru a putea menține un comerț "fără fricțiuni" cu continentul.

Davis consideră că planul lui May slăbește poziția de negociere a Marii Britanii în relația cu UE și i-a scris premierului că "interesul național cere un ministru pentru Brexit care să creadă cu fermitate în abordarea voastră, și nu un consilier reticent". Theresa May i-a mulțumit "călduros" și a salutat contribuția lui Davis "la unele din legile cele mai importante pentru mai multe generații".

May i-a mulțumit și lui Johnson pentru munca depusă și a anunțat că un înlocuitor va fi anunțat în scurt timp.