Premierul britanic le-a promis marți parlamentarilor un vot final privind acordul pentru Brexit, dar nu înainte de a obține de la europeni modificări privind mecanismul backstop. Michel Barnier o avertizează că mai are extrem de puțin timp.

Theresa May le-a spus parlamentarilor că mai are nevoie de "ceva timp" pentru a obține modificările pe care - crede ea - le doresc membrii Parlamentului de la Londra, relatează BBC Online.

Ea le-a promis parlamentarilor că le va prezenta situația pe 26 februarie, dată până la care speră să obțină un nou acord.

Marea Britanie ar trebui să părăsească UE pe 29 martie, cu sau fără acord.

Laburiștii susțin că May intenționează să amâne votul final acordul de retragere convenit cu UE până în ultimul moment posibil, astfel încât parlamentarii britanici să aibă de ales doar între acord și o ieșire dezordonată. Motiv pentru care laburiștii și câțiva conservatori plănuiesc să supună joi la vot noi alternative la acordul lui May, în încercarea de a prelua controlul asupra procesului de părăsire a spațiului comunitar.

Premierul a spus că discută cu Bruxellesul despre o serie de opțiuni privind modificări cu caracter juridic obligatoriu în ceea ce privește backstop. Potrivit BBC, May vrea stabilirea unei limite privind mecanismul sau o clauză care să-I permită Marii Britanii o renunțare unilaterală la backstop.

May crede că e posibilă o nouă înțelegere pe care parlamentarii să o voteze, deși oficialii europeni au declarat în repetate rânduri că acordul nu va fi renegociat.

Luni, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că a rămas ''extrem de puțin timp" și a reiterat faptul că acordul de retragere convenit cu Guvernul britanic rămâne cea mai bună modalitate pentru a asigura o retragere ordonată.