Premierul britanic le-a promis marţi parlamentarilor un vot final privind acordul pentru Brexit, dar nu înainte de a obţine de la europeni modificări privind mecanismul backstop. Michel Barnier o avertizează că mai are extrem de puţin timp.

Theresa May le-a spus parlamentarilor că mai are nevoie de "ceva timp" pentru a obţine modificările pe care - crede ea - le doresc membrii Parlamentului de la Londra, relatează BBC Online.

Ea le-a promis parlamentarilor că le va prezenta situaţia pe 26 februarie, dată până la care speră să obţină un nou acord.

Marea Britanie ar trebui să părăsească UE pe 29 martie, cu sau fără acord.

Laburiştii susţin că May intenţionează să amâne votul final acordul de retragere convenit cu UE până în ultimul moment posibil, astfel încât parlamentarii britanici să aibă de ales doar între acord şi o ieşire dezordonată. Motiv pentru care laburiştii şi câţiva conservatori plănuiesc să supună joi la vot noi alternative la acordul lui May, în încercarea de a prelua controlul asupra procesului de părăsire a spaţiului comunitar.

Premierul a spus că discută cu Bruxellesul despre o serie de opțiuni privind modificări cu caracter juridic obligatoriu în ceea ce priveşte backstop. Potrivit BBC, May vrea stabilirea unei limite privind mecanismul sau o clauză care să-I permită Marii Britanii o renunţare unilaterală la backstop.

May crede că e posibilă o nouă înțelegere pe care parlamentarii să o voteze, deşi oficialii europeni au declarat în repetate rânduri că acordul nu va fi renegociat.

Luni, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că a rămas ''extrem de puţin timp" şi a reiterat faptul că acordul de retragere convenit cu Guvernul britanic rămâne cea mai bună modalitate pentru a asigura o retragere ordonată.