Marea Britanie nu va depune cererea oficială de ieșire din Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, a declarat premierul britanic Theresa May, aflată în prima sa vizită oficială în Germania.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel este de părere că Marea Britanie trebuie să fie precisă în legătură cu relația pe care dorește să o aibă în continuare cu UE, înainte de a începere negocierile pentru Brexit.

Premierul britanic Theresa May susține că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a pregăti această etapă și pentru a-și stabili obiectivele și nu va invoca Articolul 50, procedura oficială pentru părăsirea Uniunii Europene, cel puțin până la sfărșitul acestui an.

Totodată, șefa guvernului a afirmat că dorește să aibă o relație "constructivă" cu Germania și cu ceilalți parteneri europeni pentru a asigura plecarea "sensibilă și organizată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Desigur, așa cum vom continua să lucrăm împreună, trebuie de asemenea să negociem ieșirea cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest lucru necesită timp și o muncă serioasă și detaliată, însă, atâta timp cât suntem membru al UE, vom respecta drepturile și obligațiile care ne revin", a subliniat premierul britanic.

"Este foarte clar pentru mine că unul dintre mesajele pe care britanicii l-au dat prin votul lor în favoarea Brexitului este acela că ei doresc un control asupra circulației persoanelor din Uniunea Europeană. Desigur, acesta va fi unul dintre subiectele pe care le vom analiza. Este de asemenea clar că ne dorim un acord corect în domeniul comerțului și cel al serviciilor", a adăugat Theresa May.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel, care pare să îl susțină pe noul premier britanic în decizie, este de părere că Marea Britanie ar trebui să fie clară în legătură cu relația pe care dorește să o aibă cu Uniunea Europeană înainte de începerea negocierilor privind Brexitul.

"Din punctul meu de vedere este complet de înțeles că la câteva zile după referendum, la câteva zile după formarea unui nou guvern în Marea Britanie, executivul trebuie mai întâi să se gândească care sunt interesele noastre, cum anume ar trebui să fie. Și, cred că este în interesul tuturor dacă Marea Britanie va avea o poziție bine definită în cadrul negocierilor", a declarat Angela Merkel.

"Este importantă o bună pregătire și, prin urmare, vom aștepta momentul în care Londra va decide să-și formuleze cererea ca urmare a referendumului din iunie la care britanicii au votat în favoarea ieșirii din UE", a adăugat cancelarul german, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Theresa May, la Berlin.

Theresa May s-a aflat, miercuri, la Berlin, în prima sa vizită oficială în Germania, unde s-a întâlnit cu Angela Merkel.