Un avion a plecat vineri din Germania în Rusia, pentru a-l transfera la un spital din Berlin pe liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, dar medicii nu-l lasă să plece, motivând că mutarea i-ar pune viața în pericol.

UPDATE

16:20 Kira Iarmiș a scris pe Twitter că în continuare Iuliei Navalnaia nu i se permite să-și vadă soțul. Soția i-a scris președintelui Vladimir Putin pentru a-i permite lui Navalnîi să părăsească țara pentru a fi tratat la un spital din străinătate.

16:09 Medicii germani au primit aprobare pentru a-l vizita la Navalnîi, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al opozantului Kremlinului, relatează Spiegel Online. 

"Suntem acum puțin mai optimiști. Dar suntem departe de o soluție”, a declarat Volkov, care susține că Navalnîi trebuie să ajungă la un spital din Berlin, pentru a i se face investigații. 

16:00 Medicul-șef de la spitalul din Siberia unde este tratat Aleksei Navalnîi a declarat vineri că acesta a fost diagnosticat cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută, informează Reuters și TASS, citate de Agerpres.

''Astăzi avem diagnostice de lucru. Principalul (diagnostic) spre care înclinăm este o tulburare a echilibrului de carbohidrați, adică o tulburare metabolică. Acest lucru poate fi cauzat de o scădere accentuată a glicemiei", a spus doctorul Aleksandr Murahovski de la spitalul din Omsk unde este internat Navalnîi, conform serviciului de presă al Ministerului Sănătății din regiune citat de TASS.

El a mai spus că nu au fost găsite oxibutirate și barbiturice în corpul opozantului politic. În schimb, Murahovski a spus că pe hainele și degetele pacientului au fost găsite urme de substanțe chimice industriale. Aceste urme ar putea proveni de la paharul de plastic din care Navalnîi a băut ceai, a explicat Departamentul pentru afaceri interne din Omsk. 

13:20 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut joi o discuție telefonică despre Navalnîi cu președintele rus, Vladimir Putin, relatează Reuters.

Cei doi au discutat și despre situația din Belarus.

+++

Medicii de la spitalul din orașul siberian Omsk susțin că starea sa e ”prea instabilă” pentru a putea fi transportat, a scris pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmiș. Aceasta susține că decizia medicilor reprezintă ”o amenințare pentru viața” lui Nalvanîi, care ar fi fost otrăvit. Ea mai acuză faptul că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii. Kira Iarmiș spune că i-ar putea fi fatală internarea într-un spital care nu dispune de echipamente. 

În schimb, medicul-șef adjunct susține că nu s-au găsit urme de otravă în organismul lui Navalnîi. Totodată, el spune că există un diagnostic complet, dar nu poate fi dezvăluit. Familiei i-a fost comunicat diasnosticul, mai susține medicul.

Dacă astăzi spun că starea lui e ”prea instabilă” pentru a fi transferat, ieri, adjunctul medicului-șef susținea că starea lui Navalnîi s-a stabilizat.

Joi, Kremlinul i-a urat lui Navalnîi recuperare rapidă și a precizat că va fi luată în considerare orice cerere privind un tratament în afara țării. 

Un avion a decolat vineri dimineață din Germania spre Omsk, pentru a-l transfera pe Navalnîi la un spital din Berlin, a declarat pentru dpa producătorul de film Jaka Bizili, relatează Welt Online. În aeronavă se află și o echipă de medici. Acesta a mai precizat că atât costul zborului, cât și cheltuielile cu tratamentul vor fi plătite de către persoane fizice.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi ar fi fost otrăvit

Mai mult pe EurActiv »