Aleksandr Murahovski, medicul-șef al spitalului din Omsk, unde a fost tratat anul trecut principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi înainte de a fi transferat în Germania, a fost dat dispărut după ce a plecat la vânătoare.

UPDATE

Agerpres: Un medic siberian care l-a tratat anul trecut pe opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a reapărut luni după ce a fost dat dispărut în timpul unei partide de vânătoare, relatează Reuters, preluând agenții de presă ruse care citează guvernul regional.

După semnalarea dispariției lui Aleksandr Murahovski, plecat vineri cu un vehicul off-road de la un centru de vânătoare, în pădurile din regiunea Omsk - la circa 2200 km est de Moscova - a fost lansată o operațiune de căutare, dar medicul a ieșit singur din pădure și a contactat locuitori ai satului Baslîi, a relatat agenția de presă RIA, citând guvernul regional din Omsk.

Starea de sănătate a medicului este "normală", dar este examinat la spitalul districtual Bolșekovski ca măsură de precauție, a menționat RIA.

+++

Medicul Aleksandr Murahovski a părăsit vineri o bază de vânătoare dintr-o pădure din Omsk, Siberia, (2.200 km est de Moscova) cu un autovehicul de teren și nu a mai fost văzut de atunci, relatează Sky News.

Poliția din regiune a anunțat că a fost declanșată o operațiune de căutare a medicului, inclusiv cu drone, un elicopter și voluntari. 

După ce l-a tratat pe Navalnîi, Murahovski a fost promovat în funcția de ministru regional al sănătății.

Aleksei Navalnîi a început să se simtă rău în timp ce se afla la bordul unui avion pe ruta Tomsk-Moscova. Avionul a aterizat de urgență la Omsk, pe 20 August 2020, iar opozantul rus a fost tratat aici, înainte de a fi transferat într-un spital din Berlin, la insistențele familiei și colaboratorilor.

Teste de laborator efectuate în trei țări europene au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Kremlinul a respins acuzațiile privind implicarea autorităților ruse.

Alți doi medici de la spitalul din Omsk au decedat anul acesta, iar unul și-a dat demisia, în octombrie 2020.