Un nou război mondial este probabil, însă nu e inevitabil, a declarat marți vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o "împărțire liniștită" a Ucrainei este "mai bună" decât un război mondial.

El a invocat în context "aspirații" în acest sens ale Poloniei, Ungariei și României, informează TASS, preluată de Agerpres

."Lumea este bolnavă și, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este", a spus Medvedev, susținând un discurs în fața participanților maratonului "Știința".

Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost "trasă în război, prin ciocnirea a două părți ale unui singur popor".

În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creștere. Vicepreședintele Consiliului de Securitate rus a declarat că Rusia ar putea folosi prima arme nucleare dacă agresiunea la adresa ei va amenința însăși existența statului rus.

El a afirmat că este mai bună o "împărțire liniștită" a Ucrainei, decât statutul ei de membru în NATO sau un război mondial.

"Lăcomia și răutatea, ura, ambițiile sunt mai puternice decât rațiunea și gândirea sănătoasă. Polonia să-și ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, și Ungaria și România visează de mai multe decenii", a afirmat Medvedev, adăugând că liderii Poloniei discută cu autoritățile ucrainene despre înființarea unei confederații, "iar de aici nu este departe nici până la unire, cum era înainte". 

Nu e prima dată când Medvedev evocă o împărțire a unor teritorii ucrainene între țările vecine.