Ministerul rus al Apărării a susținut joi că SUA ar trebui să distrugă sistemul de apărare antirachetă din România pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Meleșcanu califică afirmația drept ”o găselniță”.

Ministerul a mai anunțat că a transmis cererea atașatului militar al Ambasadei SUA la Moscova, relatează Reuters.

Ministerul a mai susținut că Washington ar trebui să-și distrugă și dronele de atac, pentru a respecta pactul din perioada Războiului Rece.

Anterior, într-o conferință de presă, ambasadorul rus la București, Valerii Kuzmin, a declarat: "Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nicio intenţie ostilă, agresivă împotriva României atâta timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi", relatează Agerpres.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a reafirmat că scutul de apărare antirachetă de la Deveselu are un rol strict defensiv. El a susținut că acuzațiile Moscovei privind posibilitatea folosirii acestei baze pentru lansarea de rachete nucleare este ”o găselniță” pentru a justifica construcția de rachete care încalcă prevederile tratatului INF.

Șeful diplomației a mai precizat că Bucureștiul se va consulta cu aliații, înainte de a face publică vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei.