Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, marți, că România și Croația au un viziuni similare în majoritatea dosarelor europene, dar și în viitorul UE și au un interes deosebit pentru ancorarea țărilor pe calea europeană.

Declarațiile Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu au venit într-o declarație comună împreună cu omologul său croat, vicepremierul și ministrul afacerilor externe și europene al Croației, Davor Ivo Stier.

Printre temele mari ale discuției dintre cei doi, avută la București, s-au numărat colaborarea bilaterală în cadrul Uniunii Europene și NATO, dar și "apartenența la trioul președinților Consiliului UE, mandat pe care ambele țări îl vor deține pentru prima oară de la aderarea la Uniune", în 2019 (România) și 2020 (Croația).

"Atât România, cât și Croația au un interes deosebit pentru ancorarea irevocabilă și ireversibilă a regiunii pe calea Europeană", a afirmat șeful diplomației române.

"Există un potențial foarte important de cooperare care trebuie fructificat. România și Croația au viziuni similare sau foarte apropiate pe majoritatea dosarelor europene și îndeosebi în condițiile actuale, dar și pentru viitorul proiectului european", a adăugat ministrul de Externe.

În cadrul discuțiilor cu oficialul croat au fost discutate și situațiile Republicii Moldova, respectiv Ucrainei, în legătură cu care Meleșcanu a subliniat, în acord cu omologul său croat, "importanța și necesitatea implementării depline a acordurilor de la Minsk".

Oficialul croat a spus, rândul său că vizita sa la București face parte dintr-o serie de discuții bilaterale, scrie Agerpres.

"Am dori să intensificăm relațiile cu România (...) Și președintele nostru va efectua o vizită", a spus Davor Ivo Stier.

El a apreciat că perioada în care cele două țări, România și Croația, vor deține președinția Consiliului UE, este una "plină de provocări".

"Trebuie să susținem politica de lărgire a UE", a adăugat oficialul croat.

Davor Ivo Stier a vorbit, concret, despre relațiile dintre cele două țări.

"Avem două acorduri bilaterale care au fost negociate și sunt pe cale de a fi semnate - acordul de cooperare și un memorandum de înțelegere cu privire la colaborarea noastră de apărare NATO", a spus el, subliniind că este nevoie de o "conectivitate" mai mare între cele două țări.

Ministrul de externe croat a declarat că există planuri de colaborare și în zona Dunării și a Portului Constanța.

"În ceea ce privește Dunărea și portul din Constanța, am dori să încurajăm cooperarea pe acest sector. Avem relații excelente bilaterale", a spus el.

Davor Ivo Stier a amintit și de inaugurarea unei parohii ortodoxe în Zagreb.

"Sunt bucuros să îl anunț pe Patriarhul Daniel de deschiderea acestei biserici și sunt convins că astfel națiunile noastre vor găsi o ocazie de apropiere", a mai spus Davor Ivo Stier.