Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, și-a exprimat, într-un interviu acordat Die Welt, îngrijorarea în legătură cu intenția SUA de a se retrage din Tratatul INF și face apel la Rusia să facă totul posibilul pentru a respecta acordul.

"Suntem foarte îngrijorați de faptul că SUA vor să se retragă din INF. Dar mai avem jumătate de an, până când denunțarea acordului va deveni efectivă", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-un interviu acordat cotidianul german Die Welt. 

Șeful diplomației române a făcut apel la Rusia "să facă tot posibilul pentru a respecta regulile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și pentru a salva acordul".

În opinia sa, Occidentul nu ar trebui să reacționeze prin staționarea de noi arme nucleare în România sau într-o altă țară europeană.

"Dacă Moscova nu dorește dialogul, suntem obligați să găsim răspunsuri adecvate. Staționarea armelor nucleare în Europa ar fi cu siguranță un răspuns greșit”, a spus Meleșcanu.

La începutul lunii, SUA au anunțat suspendarea participării la INF, NATO dând asigurări că Alianța sprijină demersul.

A doua zi și președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat în perioada Războiului Rece, după decizia similară a SUA.

Liderul de la Kremlin a mai anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice.