Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a exprimat, într-un interviu acordat Die Welt, îngrijorarea în legătură cu intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF şi face apel la Rusia să facă totul posibilul pentru a respecta acordul.

"Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că SUA vor să se retragă din INF. Dar mai avem jumătate de an, până când denunţarea acordului va deveni efectivă", a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un interviu acordat cotidianul german Die Welt. 

Şeful diplomaţiei române a făcut apel la Rusia "să facă tot posibilul pentru a respecta regulile Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) și pentru a salva acordul".

În opinia sa, Occidentul nu ar trebui să reacționeze prin staționarea de noi arme nucleare în România sau într-o altă țară europeană.

"Dacă Moscova nu dorește dialogul, suntem obligați să găsim răspunsuri adecvate. Staţionarea armelor nucleare în Europa ar fi cu siguranță un răspuns greşit”, a spus Meleşcanu.

La începutul lunii, SUA au anunţat suspendarea participării la INF, NATO dând asigurări că Alianţa sprijină demersul.

A doua zi şi președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în perioada Războiului Rece, după decizia similară a SUA.

Liderul de la Kremlin a mai anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice.