După declarațiile șocante pe care Berlusconi le-a făcut marți, în special cea în care anunță că a reluat legătura cu Putin, pentru Giorgia Meloni puzzle-ul executivului a devenit și mai complicat.

Între timp, presa rusă reia cuvintele lui Berlusconi: ''Aderarea Ucrainei la NATO va duce la un război mondial''.

Declarații care provoacă un cutremur politic. Numele care generează cele mai multe probleme în formarea nolui guvern sunt cel al lui Tajani la Ministerul afacerilor externe și cel al lui Caselatti care, așa cum spune Berlusconi, ''va merge cu siguranță la Ministerul justiției'', relatează La Stampa.

Ignazio La Russa nu este de acord cu ipoteza conform căreia Berlusconi ''ar fi făcut din nou o pasiune", pentruVladimir Putin, iar alte ''nume importante'' ale partidului Fratelli d'Ítalia neagă teria conform căreia ieșirea Cavalerului – care le-a sus deputaților ''am restabilit relațiile'' cu șeful Kremlinului - ar fi dictată de intenția fostului premier de a destabiliza munca executivului.

Însă rămâne problema Minsterului justiției, la cârma căruia fostul premier o vrea pe Elisabetta Casellati, fosta președintă a Senatului, Berlusconi susținând că are o înțelegere în acest sens cu Giorgia Meloni.

S-ar putea ca odată numit în funcție, probabil vineri când Mario Draghi se va întoarce de la summitul UE, liderul FdI să nu înceapă imediat consultările. Meloni și-ar dori ca guvernul să fie format până duminică, cu depunerea jurământului sâmbătă sau duminică (și votul de încredere la începutul săptămânii viitoare, marți și miercuri).

''Berlusconi și Fontana sunt pro-Putin, Gasparri prezintă un proiect de lege împotriva avortului și Salvini anunță astăzi că va face cereri economice (ministrului său in pectore Giorgetti?) privind impozitul forfetar și pensiile. Dacă nu am fi în mijlocul unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria contemporană, ni s-ar părea că ne aflăm la cinema'', a comentat senatorul PD Beatrice Lorenzin, într-un interviu pentru Sky Tg 24.

''Meloni nu a format încă guvernul, iar aliații săi o bombardează deja cu aspecte privind poziționarea internațională și europeană, drepturile femeii și stabilitatea economică, demonstrând, la puține zile după alegeri, că majoritatea care a câștigat alegerile este orice altceva dar nu unită. În timp ce 6 milioane de italieni trăiesc într-o sărăcie absolută, iar anteprizele și familiile așteaptă să afle ce va decide guvernul cu privire la energie, inflație, sănătate și muncă, non-majoritatea de centru-dreapta se gândește să devină protagonista unui spectacol indecent''.

Cuvintele lui Silvio Berlusconi despre relațiile sale cu Putin nu îi pun în dificultate pe membrii partidului Fratelli d'Ítalia, ''nici măcar puțin''. Linia Giorgiei Meloni și a FdI este clară: ''suntem și rămânem alături de poporul ucrainean, ne poziționăm ferm pe axa occidentală și în apărarea dreptului internațional. Iar poziția centrului-dreapta se vede în actele concrete'', a declarat, sosind la Cameră, adjunctul FdI, Francesco Lollobrigida.

Premiera Giorgia Meloni este ''capabilă și inteligentă''. ''Condiții preliminare pentru guvernare, însă viitorul său profil va reieși din felul în care va face față guvernului'', susține fostul lider comunist RPC Fausto Bertinotti într-un interviu pentru Qn. Meloni ''a ales atlantismul și continuitatea politicii economice și sociale a guvernului Draghi'', și ''și-a plasat guvernul în contextul oligarhic și tehnocratic al acestei Europe, într-o perfectă continuitate a politicii conduse de Draghi'', notează fostul președinte al Camerei. Pe scurt, potrivit lui Bertinotti, liderul FdI '''se prezintă în fața Europei purtând hainele predecesorului său''.

În timp ce ''stânga politică a dispărut, înghițită de o structură moderată, cea a centrului-stânga'', iar ''Partidul Democrat s-a înecat în guvernabilitatea care a format o constituție materială, o structură a grupurilor de conducere și un mod de a fi care îl face ireformabil''. ''Cred că stânga este cea care a abandonat oamenii, care s-au dezbinat'', continuă Bettinotti, care sugerează ''autodizolvarea'' ca ''indiciu al unei posibile ascensiuni a stângii''.

''Cine dăunează Italiei în străinătate? Opoziția care face opoziție? Președintele Camerei care delegitimizează sancțiunile UE împotriva Rusiei? Gasparri contra legii 194 (care permite dreptul la avort)? Berlusconi care reface relațiile cu invadatorul Ucrainei?'' a scris pe Twitter Enrico Letta.

''Poziția partidului Forza Italia și a centrului-dreapta față de Putin și față de politica sa este clară. Nu cuvintele, ci faptele sunt valabile, iar Berlusconi și Forza Italia au avut întotdeauna o poziție decisivă alături de Ucraina'', a declarat Maurizio Lupi, liderul politic al formațiunii Noi Moderati, comentând cuvintele de ieri ale lui Berlusconi despre Putin.

''Iar atunci când o declarație este greșită, este greșită și mi se pare că Berlusconi și-a clarificat imediat poziția. Cuvinte deplasate în special în acest moment, când, printre altele, dronele kamikaze lovesc Kievul și nu ar trebui să lași nici măcar o umbră de îndoială cu privire la poziția ta''.  

 Ambasadorul Rusiei în Italia: ''Noul guvern nu pare să dorească să-și schimbe poziția față de conflictul ucrainean. Dar să așteptăm faptele"

În cadrul unui interviu acordat agenției Tass, ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a declarat că noul guvern va continua să sprijine Kievul, notează Il Fatto Quotidiano.

Dacă în urma cuvintelor lui Berlusconi privind prietenia regăsită cu Vladimir Putin și cele ale noului Președinte al Camerei, Lorenzo Fontana, despre ceea ce el a numit ''efectul bumerang'' al sancțiunilor împotriva Rusiei pentru Europa, apăruseră unele îndoieli, trimisul Moscovei în Italia spune că nu este foarte încrezător în privința unei schimbări de direcție a guvernului.

''Până acum a fost trasată o linie pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și respectarea sancțiunilor anti-ruse. Desigur, sperăm în bunul simț, însă în timpul convorbirii telefonice din 4 octombrie dintre Meloni și Zelenski a fost confirmată intenția noului guvern italian de a continua sprijinul global pentru regimul de la Kiev. Până acum nu văd niciun motiv pentru care aș putea vorbi despre o revizuire a priorităților'', a afirmat dioplomatul rus.

Totuși, Razov a ținut să sublinieze că sunt doar impresii personale și că vrea să aștepte primele acțiuni ale Romei în acest sens: ''Prefer totuși să aștept faptele - a adăugat el. Victoria coaliției de centru-dreapta în alegerile recente din Italia și primele declarații ale liderilor noului guvern în formare merită, în mod evident, atenție și necesită o analiză suplimentară''.

Ambasadorul, tot potrivit celor raportate de Tass, nu a exclus posibilitatea adoptării unor noi măsuri anti-ruse, deși a reamintit că până acum sancțiunile și măsurile restrictive impuse Rusiei nu au fost luate individual de guvernul italian, ci în cadrul liniei comune convenite cu UE, NATO și G7.

''În acest moment, nu poate fi exclusă nicio opțiune. Desigur, sperăm că va prevala bunul simț, chiar dacă fiecare consideră că are mai mult''.Făcând un bilanț al situației, ambasadorul explică că ''în acest moment, relațiile noastre bilaterale sunt într-o pauză prelungită. Nu este alegerea noastră. În ciuda acuzațiilor continue împotriva Rusiei în declarațiile unor politicieni italieni și a presei care s-a amestecat în procesele electorale și politice din această țară, oamenii care cunosc starea actuală a lucrurilor vor fi de acord că Rusia nu a făcut și nu face nimic ce poate provoca pagube reale Italiei și poporului său, cu care am întreținut invariabil relații de prietenie reciproc avantajoase''.

De altfel, Razov spune că este convins că interesele fundamentale ale Rusiei și Italiei ''coincid în mare măsură''. Dar cu siguranță nu se mai poate vorbi de o anumită ''poziție privilegiată'' a Romei cu un rol de mediere în relațiile dintre Moscova și UE: ''Voi răspunde pe scurt că nu. Și nu este vorba că ne-am fi pierdut încrederea în Italia și cu atât mai mult în poporul italian, pentru care avem o simpatie sinceră și sentimente prietenoase. Însă cred că este corect să ne abținem de la așteptări nefondate și false care pot induce în eroare''.

Presa italiană, observă Razov, ''scrie zilnic informații parțiale sau nesigure despre Rusia și operațiunea militară specială din Ucraina, în spiritul propagandei occidentale''. Deși, potrivit diplomatului, mulți oameni din Italia ''nu au nicio dorință să se alăture acestui cor anti-rus. Iar noi, în munca noastră, desigur că suntem ghidați de această Italie".

Sursa: RADOR