Meloni, între vetourile lui Berlusconi și cererea de îndatorare a lui Salvini
Noul Parlament din Italia își începe săptămâna aceasta mandatul. Timpul se scurge pentru Giorgia Meloni: este de așteptat ca în curând să fie însărcinată cu formarea guvernului, notează La Stampa.
Giorgia Meloni lucrează la formarea unei echipe guvernamentale de două săptămâni și, în pofida secretului pe care a încercat să-l păstreze asupra negocierilor, dificultățile cu care se confruntă au ieșit la iveală.
Pe de-o parte, îl are pe aliatul Matteo Salvini care aspiră la portofoliul Ministerului de interne, în timp ce ea ar evita cu plăcere o reiterare a guvernului galben-verde.
Pe de altă parte, îl are pe aliatul Silvio Berlusconi, care ar dori pentru omul său de încredere, Licia Ronzulli, un minister cu greutate, în timp ce potențialul prim-ministru ar vrea să-i rezerve un departament de gradul doi.
Nu întâmplător, Silvio Berlusconi a acordat luni un interviu publicației Il Giornale pentru a spune că vetourile nu vor fi acceptatem scrie La Stampa.
Și nu în ultimul rând, rămâne chestiunea tehnicienilor, pe care Meloni i-ar include cu plăcere în structura guvernamentală, dar asupra căreia aliații sunt nedumeriți: și poate și alegătorii săi, după ce ani de zile au auzit-o predicând despre necesitatea revenirii la vot și la un "guvern ales de popor''.
După care, va trebui să guverneze: ''Avem un program comun'', au insistat cei trei lideri în campania electorală pentru a asigura că nu vor exista dezacorduri și dezbinări din cauza alegerilor pe care le vor face.
Numai că Salvini a profitat de ocazia oferită de un interviu cu președintele Confindustria Bonomi, publicat de la La Stampa, pentru a cere din nou ca Italia să se îndatoreze cu cel puțin 30 de miliarde pentru a-i ajuta pe conaționalii aflați în dificultate să-și plătească facturile: păcat doar că Meloni se opune de mult timp ipotezei unei noi variațiuni bugetare.
Săptămâna aceasta, Meloni va începe o aventură care, așa cum mărturisește chiar ea: ''face să-i tremure venele de la încheieturi''.
Negocierile obositoare și acordurile dintre coaliția de centru-dreapta trebuie să determine componența executivului, în special numele persoanei care va trebui să preia funcția de ministru al economiei și finanțelor.
În acest sens, există o listă scurtă de tehnicieni pe care apar numele lui Domenico Siniscalco, cel al lui Dario Scannapieco (care este foarte puțin probabil să renunțe la Cassa Depositi e Prestiti) și cel al lui Ignazio Visco.
Summit-ul de sâmbăta trecută de la Arcore cu Silvio Berlusconi și Matteo Salvini a mai disipat, chiar dacă ușor, ceața, iar acum, lucrurile par ceva mai clare.
Între timp, liderul FdI și potențialul premier Giorgia Meloni au vorbit duminică la conferința partidului spaniol Vox: ''Nu suntem monștri, oamenii au înțeles asta. Nu suntem populiști, stânga ne ascultă''.
Însă planurile Giorgiei Meloni prevăd ceva mai mult, conceptul și proiectul său fiind: toți împreună pentru a întoarce UE cu susul în jos: ''Numai așa ne vom atinge scopul ca Europa să devină gigantul politic la care visăm, în loc de gigantul birocratic pe care l-am trăit''.
Pe frontul de centru-stânga, după intervenția lui Meloni, sosesc critici la adresa celui de-al Treilea Pol, în timp ce Partidul Democrat, prin cuvintele secretarului său, Enrico Letta, susține că viitorul guvern nu va avea niciun viitor.
Pe 13 octombrie, membrii Camerei și cei ai Senatului vor fi chemați să-și aleagă noii președinți. Acesta este primul act formal de la începutul celei de-a 19-a legislaturi.
''Nu va exista o politică precum cea din Polonia, lui Meloni îi lipsește doar masca lui Draghi''
''Nu vor face politica Poloniei, există doar cele două Meloni: Meloni de luptă și Meloni de guvernare. Azi, liderului Fratelli d' Italia îi mai lipsește doar să-și pună o mască cu chipul lui Draghi, că în rest e același lucru, în sensul că vrea tehnicieni la Ministerul economiei, spunând că doar așa vom avea o stabilitate a bugetului, e mereu același scenariu", a afirmat eurodeputatul Carlo Calenda, liderul partidului Azione, invitat în emisiunea 'Omnibus' de pe canalul La7, comentând mesajul transmis duminică partidului spaniol Vox de Giorgia Meloni, președintele Fratelli d'Italia.
''Meloni – a adăugat liderul Azione – a vrut să iasă din Euro, acum ajunge acolo și spune că e o europenistă înverșunată: la fel au
procedat atât Salvini, cât și di Maio, de fiecare dată când facem asta, votăm
pentru oameni care folosesc furia pentru a obține voturi și, prin urmare,
trebuie să spună niște lucruri impresionante - vom schimba Europa, vom scufunda
bărcile migranților, vom ieși din euro - pentru ca apoi, când ajung acolo, ei,
care nu au gestionat nimic în viața lor, se trezesc că trebuie să gestioneze o
situație extrem de complicată și încep să spună că suntem pro-europeni. Cred că
cetățenii își spun acum: ''și-atunci, de ce te-am mai votat''?
Sursa: RADOR
"Fiecare rachetă a lui Putin izolează și mai mult Rusia”
”Prin rachetele sale, Putin este din ce în ce mai izolat, iar noi suntem de partea celor care își apără libertatea”, spune Meloni, care are însă în Berlusconi și Salvini doi prieteni ai președintelui rus.
''Ore de îngrijorare pentru Ucraina. Putin, aflat în dificultate pe câmpul de luptă, atacă în mod deliberat ținte civile în multe orașe ucrainene. Bombele cad asupra bărbaților, femeilor și copiilor'', denunță Giorgia Meloni.
''Fiecare dintre aceste rachete – subliniază liderul FdI – izolează și mai mult Rusia și ne întărește convingerea de a-i apăra pe cei care luptă pentru libertatea lor''. (Sursa: RADOR)
Comentarii