Membrii NATO se apropie de un compromis privind aspirațiile de aderare ale Ucrainei, care ar putea stabili modul în care Kievul ar putea adera la alianța militară, a declarat joi ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Ucraina a făcut presiuni asupra NATO pentru a declara la summitul de la Vilnius, Lituania, din 11-12 iulie, că Kievul va adera la Alianță imediat după ce războiul declanșat de invazia Rusiei se va încheia și pentru a stabili o foaie de parcurs pentru aderare, relatează Reuters.

Ambasadoarea SUA, Julianne Smith, a declarat că este încrezătoare că NATO va ajunge la un acord asupra unui text care să depășească Declarația de la București din 2008, care spunea că Ucraina se va alătura Alianței, dar nu preciza când și cum.

"Cei mai mulți dintre noi sunt încrezători că vom reuși să ajungem la un acord care va reflecta locul în care ne aflăm și pe care ucrainenii îl vor crede și simți că este ceva mai presus de ceea ce a fost declarat la București", a declarat Julianne Smith reporterilor.

Kievul a primit un sprijin vocal din partea membrilor NATO din estul Europei, care au susținut că aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate colectivă a Alianței este cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să lanseze un alt atac asupra vecinului său.

Dar alți membri, cum ar fi SUA și Germania, au fost mai prudenți, ferindu-se de orice mișcare de care se tem că ar putea duce Alianța mai aproape de un război activ cu Rusia, care vede de mult timp expansiunea NATO ca pe o dovadă a ostilității occidentale.

Aceștia nu au aprobat propuneri de termene sau date țintă pentru aderarea Ucrainei, susținând că accentul ar trebui să fie pus pe respingerea invaziei Rusiei, pe care Moscova o numește "operațiune militară specială".

Julianne Smith a declarat că textul privind Ucraina, care va fi publicat ca parte a unui comunicat la summitul de la Vilnius, este încă în curs de negociere și a refuzat să comunice un limbaj precis.

Dar, întrebată dacă ar putea aborda problema modului în care Ucraina va adera la Alianță, ea a răspuns: "Ar putea, da. Cred că este posibil". Oficialul american a mai spus că textul ar putea fi convenit înainte de summitul NATO, la care a fost invitat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Sursa: RADOR