Mergând în Ungaria, "Papa vrea să dea țărilor europene mesajul că se poate avea o altă poziție [privnid războiul din Ucraina] decât să se trimită acolo arme, susține Loup Besmond de Senneville, corespondentul cotidianului La Croix la Budapesta.

"Își asumă riscul să meargă la Viktor Orban, care are o poziție apropiară de a sa", estimează jurnalistul, în situația în care suveranul pontif va aorda cu Viktor Orban și problena migranților, în timpul vizitei sale de trei zile, relatează France 24.

Pe agenda vizitei de trei zile s-au aflat creștinismul, imigrația și războiul din Ucraina.

"Era important pentru papa să mergă în Ungaria pentru două lucruri", explică jurnalistul Loup Besmond pentru France 24: "Papa vrea să dea un mesaj celorlalte țări europene că este posibil să ai o altă poziție [privind războiul din Ucraiina] decât să trimiți arme, [lucru la care] se opune. El își asumă riscul să se întâlnească cu Viktor Orban, care are o poziție apropiată de a sa".

Dar, continuă Loup Besmond de Senneville, este important pentru papa Francisc să-i repete lui Viktor Orban, care se declară creștin și își afirmă credința, că e important să-i primească pe migranți și să aibă o poziție deschisă față de migrație".

Prin declarațiile sale din timpul vizitei și, în special, critica "infantilismului belicos" care domină în politica internațională, "Papa ia drept țintă pe toți cei care vor, după părerea lui, să întrețină conflictul", spune corespondentul. "El țintește blocul occidental și în special NATO. Papa critică Statele Unite și NATO, care sunt, după părerea lui, răspunzătoare nu de război, ci de creșterea tensiunilor la graniță și de declanșarea creșterii tensiunilor, care a dus la război și la atacul rusesc contra Ucrainei".

"Este o viziune foarte diferită de a majorității țarilor occidentale", conchide Loup Besmond de Senneville. "Este, pentru papa, și un mod de a se opune trimiterii de arme în Ucraina. Chiar dacă recunoaște că apărarea Ucrainei este legitimă, el atenționează că nu trebuie înarmată peste măsură Ucraina, în așa fel încât să înăsprească și să facă să dureze acest conflict".

Sursa: RADOR