În primul ei discurs din ultimele șase luni, fosta cancelară Angela Merkel a descris atacul Rusiei asupra Ucrainei drept un punct de cotitură, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Sunt solidară cu Ucraina, care a fost atacată de Rusia și sprijin dreptul ei la autoapărare”, a spus Merkel în cadrul unui eveniment la Berlin.

Atacul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, reprezintă „un punct de cotitură profund” în istoria Europei, a spus ea, fără a se referi la propria politică față de Rusia.

Merkel a subliniat că „sustine toate eforturile Guvernului german și ale Uniunii Europene, ale Statelor Unite ale Americii, ale partenerilor noștri din G7, NATO și ONU pentru a opri acest război barbar de agresiune al Rusiei”. 

"Războaiele din Iugoslavia ne-a arătat deja în anii 1990 cât de fragilă este ordinea mondială", a adăugat ea.

Nimeni nu poate evalua în mod serios cât de extinse sunt consecințele războiului.„Dar nu există nicio îndoială că sunt de mare anvergură – în primul rând pentru Ucraina, pentru ucrainenii care trebuie să sufere atât de mult de pe urma atacurilor Rusiei”, a spus Merkel, amintind de Bucea.

Fostula cancelară a mai precizat că efectele se simt și dincolo de Ucraina, prin creșterea prețurilor la energie și amenințarea foametei în Africa.

Unitatea Uniunii Europene este acum „esențială pentru supraviețuire”. „Tratatele de la Roma au fost adoptate în urmă cu 65 de ani”, a spus Merkel, referindu-se la documentele fondatoare ale spațiului comunitar.

„Dacă suntem sinceri cu noi înșine, știm că acești 65 de ani nu sunt, practic, decât o clipă în istorie”, a spus Merkel. „Niciodată nu ar trebui să luăm pacea și libertatea ca pe ceva de la sine înțeles”. Fiecare ar trebui să „își aducă propria contribuție la ideea unificării europene”.