Angela Merkel a fost aleasă miercuri pentru a patra oară cancelar al Germaniei de către Bundestag, camera legislativă inferioară

Merkel (63 de ani) a întrunit 364 din cele 688 de opțiuni exprimate prin vot secret în primul tur de scrutin. Împotriva dnei Merkel au votat 315 deputați, iar nouă s-au abținut de la vot, relatează Agerpres, care citează AFP și Reuters..

Numărul minim necesar de voturi era de 355 din total de 709 de locuri ale Bundestagului. De notat că în favoarea numirii lui Merkel au votat cu 35 mai puțini deputați decât majoritatea sa teoretică de 399 de aleși conservatori și social-democrați.

„Accept acest vot”, a declarat Merkel după anunțarea rezultatului.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a propus-o anterior pe Angela Merkel, care conduce cel mai mare partid din Bundestag, Uniunea Creștin-Democrată (DCU), pentru funcția de cancelar, în conformitate cu legea fundamentală.

Depunerea jurământului de către cancelar urmează să aibă loc la ora locală 12:00 (11:00 GMT) la Palatul Bellevue, reședința prezidențială oficială.

Cel de-al patrulea mandat al Angelei Merkel - și, probabil, ultimul - se anunță însă cel mai dificil de până acum, după șase luni de blocaj în căutarea unei majorități parlamentare.