Regatul Unit va trebui "să-și asume consecințele" unei relații economice mai puțin puternice cu UE la finalul procesului de Brexit, a atenționat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel.

În condițiile în care guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson vrea să-și definească poziția de după retragerea țării din UE, "el va trebui apoi, desigur, să-și asume consecințele - mai exact, o economie mai puțin strâns legată" de UE, a atenționat cancelarul federal german într-un interviu acordat mai multor cotidiene europene, transmite Agerpres.

După ce a ieșit din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit negociază acum cu blocul comunitar condițiile comerciale și de cooperare după sfârșitul perioadei de tranziție ce se încheie la 31 decembrie.

Germania va prelua la 1 iulie, pentru șase luni, președinția prin rotație a Consiliului UE, iar britanicii văd în președinția germană un partener de negocieri mai flexibil. Dar Merkel a transmis un mesaj fără echivoc Londrei în materialul publicat de mai multe pubiicații. 

„Trebuie să renunțăm la ideea că noi suntem cei care definim ceea ce va dori Regatul Unit. Regatul Unit este cel care definește și noi, în calitate de UE cu 27 de membri, vom veni cu răspunsul potrivit. Dacă Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabilă cu cea a UE în materie de mediu, de piață a muncii sau de norme sociale, relațiile noastre vor pierde în intensitate", a subliniat Merkel.

Cancelarul german a vorbit și de problemele economice cu care se confruntă UE din cauza crizei coronavirusului.

UE se află în fața unor negocieri dure cu privire la viitorul buget al Uniunii și a fondului de relansare de 750 de miliarde de euro propus de Comisie pentru a sprijini țările europene afectate de consecințele pandemiei de coronavirus.

Acest fond „nu poate rezolva toate problemele Europei”, însă trebuie, potrivit lui Merkel, „să se acționeze rapid în fața pandemiei”, dată fiind situația economică a UE, cu o rată a șomajului ce ar putea deveni foarte ridicată în unele țări. Aceasta ar putea avea „un impact politic exploziv” și prin urmare să agraveze „amenințările împotriva democrației”, avertizează ea.

„Pentru ca Europa să supraviețuiască, și economia ei trebuie să supraviețuiască”, a punctat Angela Merkel.