După incidentele de Revelion, cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat că sunt necesare legi mai dure privind expulzarea solicitanților de azil care sunt condamnați. Între timp, la Köln, numărul plângerilor a ajuns la 379.

"Ceea ce s-a întâmplat în ajunul Anului Nou sunt acțiuni criminale respingătoare, care necesită răspunsuri/replici adecvate”, a declarat, sâmbătă, Angela Merkel, la o reuniune a conducerii Partidului Creștin-Democrat (CDU), desfășurată la Mainz.

Înăsprirea legislației privind solicitanții de azil care comit infracțiuni ar fi ”atât în interesul cetățenilor, dar și în interesul marii majorități a refugiaților”, a afirmat cancelarul german.

În cazul în care un refugiat va comite o infracțiune, ”îi va fi întrerupt dreptul de ședere, dacă există o pedeapsă cu închisoarea sau chiar și o pedeapsă cu suspendare”, a spus liderul de la Berlin. 

După discuții îndelungate, începute vineri seara, conducerea CDU a ajuns la un acord privind înăsprirea legislației privind expulzarea solicitanților de azil care comit infracțiuni. Urmează ca aceste propuneri să fie discutate cu social-democrații din coaliția de guvernare. Cuvântul final îl va avea Bundestag-ul.

Actuala legislație prevede expulzarea unui solicitant de azil doar după o condamnare de cel puțin trei ani de închisoare. În plus, trebuie să existe certitudinea că viața sa nu este pusă în pericol în țara de origine.

După evenimentele din noaptea de Anul Nou, în cadrul partidului a apărut temerea că mulți cetățeni își pierd încrederea în statul de drept. Îngrijorările exprimate sunt cu atât mai mari cu cât peste două luni vor avea loc alegeri regionale importante, în landurile Baden-Württemberg, Sachsen-Anhalt și Rheinland-Pfalz.

În acest context electoral, Merkel dorește ca în 2016 să se ia măsuri pentru returnarea mai rapidă a persoanelor ale căror solicitări de azil sunt respinse, scrie Welt Online, notând că există semnale de susținere în acest sens din partea vicecancelarului Sigmar Gabriel, șeful SPD.

Ministerul de Interne: Un milion de refugiați din Turcia în Europa, în 2016

Anul trecut, în Germania au sosit 1,09 milioane de refugiați.

Potrivit informațiilor Spiegel Online, Ministerul german de Interne estimează că, anul acesta, circa un milion de refugiați ar putea încerca să ajungă din Turcia în Europa. E posibil ca, dintre aceștia, autoritățile turce să poată împiedica 200.000 să plece către Europa și să-i găzduiască în taberele de pe teritoriul Turciei.

Aceste cifre au fost prezentate de secretarul de stat în MAI german Ole Schröder în cadrul unei întrevederi la Bruxelles cu oficiali din Suedia și Danemarca și cu comisarul european Dimitris Avramopoulos.

La această reuniune, oficialul german a criticat Comisia Europeană: "Măsurile luate nu dau încă rezultate, numărul (refugiaților) nu scade, în continuare ajung zilnic, în medie, 4.000 de persoane în Grecia din Turcia”, a declarat acesta, potrivit unui participanți la întâlnire, citați de Spiegel Online.

Înalți oficiali din CE au subliniat faptul că numărul refugiaților care vin în Uniunea Europeană ar trebui să scadă dramatic până la jumătatea anului, în caz contrar criza refugiaților va putea fi cu greu gestionată.

Numărul plângerilor la Köln a ajuns la 379

Numărul plângerilor în urma incidentelor de Revelion la Köln a crescut de la circa 170 la 379, a anunțat, sâmbătă, poliția. În aproximativ 40 de procente din cazuri, plângerile se referă și la agresiuni sexuale, relatează Focus Online.

Din cei 31 de suspecți identificați până acum, 18 sunt solicitanți de azil. E vorba de suspecți de furt și jafuri.

Printre suspecți se află nouă algerieni, opt marocani, patru sirieni, cinci iranieni, doi germani, un irakian, un sârb și un american.

Într-o anchetă separată, polițiștii investighează 21 de persoane în legătură cu agresiunile sexuale comise la Gara Centrală.

Potrivit Welt Online, probleme în noaptea de Anul Nou au fost și la Bielefeld. Circa 500 de bărbați au încercat să intre cu forța în discoteca "Elephant Club". Poliția a fost chemată pentru a-i ajuta pe paznicii depășiți de situație.

Un raport al responsabilului pentru securitatea clubului, citat de publicația locală Neue Westfälische, arată că un număr neobișnuit de mare de bărbați beți, care vorbeau arabă, au încercat să intre în club și au manifestat un comportament violent, mai ales față de femei. 

Demonstrații întrerupte de poliție la Köln

Poliția a întrerupt, sâmbătă, la Köln, manifestațiile grupărilor de extremă dreapta, printre care și  mișcarea antiislamică Pegida, după ce protestatarii au aruncat cu sticle și cu petarde în forțele de ordine.

Polițiștii au folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor.

Trei polițiști și un jurnalist au fost răniți, scrie Welt Online. 

La protestele din fața Gării Centrale au luat parte în jur de 1.700 de simpatizanți Pegida.

În același timp, de partea cealaltă a pieței a avut loc o contramanifestație pașnică la care au participat aproximativ 1.300 de persoane.