Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au propus luni, într-o videoconferință, un plan de redresare economică a UE în valoare de 500 miliarde de euro.

Germania și Franța propun un plan european în valoare de 500 miliarde de euro pentru redresarea economică a Uniunii Europene după pandemia de COVID-19, relatează Süddeutsche Zeitung.

Fondul de reconstrucție va aloca ”bani pentru sectoarele și regiunile cele mai afectate”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Există riscul unei periclitări a coeziunii Uniunii din cauza efectelor noului coronavirus. "Europa trebuie să stea împreună", a susținut Merkel.

”Aceasta este o criză fără precedent”, a subliniat președintele francez Emmanuel Macron, adăugând că pentru combaterea pandemiei e nevoie de un efort european comun.

Chiar dacă la început răspunsul UE a fost mai ezitant și prea puțin coordonat, Bruxellesul și-a revenit și numeroase măsuri au fost luate la nivel european. Președintele francez a subliniat că țările s-au ajutat reciproc, manifestându-și solidaritatea prin îngrijirea persoanelor bolnave și livrarea de echipamente medicale și de proiectție.

El și-a exprimat speranța că propunerea germano-franceză privind fondul de reconstrucție va fi preluată de Comisia Europeană și sprijinită de partenerii europeni. Mai exact, potrivit propunerii celor doi lideri, Uniunea Europeană ar trebui să strângă 500 de miliarde de euro pe piețele financiare. Comisia urmează să anunțe până la finalul acestei luni un plan ambițios de redresare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat propunerea, precizând că ea este ”în sensul celei pregătite de Comisia Europeană”. 

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o convorbire telefonică cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre Planul de relansare economică a UE.

Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare axată pe unitate, solidaritate și evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii. De asemenea, el a subliniat faptul că aceste propuneri trebuie ”să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.