La întâlnirea liderilor PPE, disputa dintre cancelarul german, Angela Merkel, și premierul ungar, Viktor Orbán a escaladat. Merkel I-a reproșat lui Orban apropierea de liderul extremist italian Matteo Salvini.

Deși au avut subiecte complicate de discutat, precum negocierile privind Brexit și problema migrației, șeful PPE, Joseph Daul, a dorit să abordeze și o temă pe care Partidul Popular European a cam ocolit-o și anume: cum să se poziționeze față de Viktor Orban și partidul său Fidesz.

În cadrul discuțiilor de miercuri după-amiază a luat cuvântul și cancelarul Angela Merkel, care l-a criticat pe Orban pentru laudele aduse ministrului italian de Interne și lider al formațiunii extremiste Liga, Matteo Salvini, potrivit informațiilor Spiegel Online. "E eroul și aliatul meu", a spus Orbán înainte de o întâlnire cu Salvini la Milano, la sfârșitul lunii august.

Merkel a fost sprijinită și de alți politicieni prezenți la reuniune. Orban a fost criticat și de comisarul finlandez Jyrki Katainen și de liderul partidului Noua Democrație din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, relatează publicația germană, precizând că evenimentele au fost confirmate de mai mulți participanți. Un purtător de cuvânt al PPE nu a vrut nici să infirme, nici să confirme. De principiu, nu se dau informații din cadrul întâlnirilor confidențiale, a spus acesta.

Premierul ungar a primit și sprijin la reuniunea PPE, din partea est-europenilor. În trecut, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și cancelarul austriac, Sebastian Kurz, s-au pronunțat pentru o menținere a Fidesz în familia PPE, în pofida numeroaselor derapaje ale guvernării de la Budapesta.

De altfel, pe ordinea de zi nu a existat o discuție privind o excludere a Fidesz din PPE. Joseph Daul a spus la începutul reuniunii că ar fi avut nevoie de o cerere din partea unui anumit număr de partide membre pentru a declanșa o astfel de procedură și nu a fost cazul în ceea ce privește Fidesz.

Contraatacul lui Orban

Potrivit unor surse EurActiv.com, Viktor Orbán a declarat la reuniune că el vrea să rămână membru al PPE, dar popularii trebuie să-l accepte așa cum e.

Premierul ungar, care a provocat dureri de cap familiei sale politice europene, a susținut că nu înțelege de ce chestiunea este pe ordinea de zi în ultima vreme, în condițiile în care el folosește aceleași politici și aceeași retorică de ani de zile.

Chiar dacă s-a tot vorbit de o excludere a Fidesz din PPE, așa cum a fost avansată și ideea unei plecări a PSD din PES, în realitate formațiunile europene nu prea renunță la membri săi, indiferent de probleme.