Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunțat miercuri pentru o integrare sporită a zonei euro și chiar pentru o ''uniune politică'', în urma verdictului prin care Curtea Constituțională germană a apreciat că BCE și-a atins limitele mandatului.

În fața acestei situații, guvernele europene vor trebui în viitor să-și asume mai multe responsabilități în materie de politică monetară și să nu mai lase partea esențială a activității de sprijin pe seama Băncii Centrale Europene, a estimat Merkel într-o intervenție în fața Camerei Deputaților de la Berlin, relatează AFP, preluată de Agerpres.

''Aceasta ne va incita să facem mai mult în materie de politică economică pentru a face să avanseze integrarea'' zonei euro, a subliniat cancelarul german. După decizia Curții Constituționale germane, ''în prezent trebuie să acționăm responsabil și în mod inteligent pentru ca euro să poată supraviețui (...) și va supraviețui'', a promis ea.

''Nu trebuie să uităm ceea ce (fostul președinte al Comisiei Europene) Jacques Delors spunea înaintea introducerii monedei euro: este nevoie de o uniune politică, o uniune monetară nu va fi suficient'', a completat Angela Merkel, dar fără să intre în detalii asupra a ceea ce ea preconizează pentru o aprofundare a integrării Zonei euro.

Curtea Constituțională germană a criticat sever într-un verdict emis săptămâna trecută programele de ajutor pentru zona euro ale BCE, cerând acestei instituții să justifice în cel mult trei luni achizițiile de datorie publică, și a respins decizia Curții de Justiție a UE (CJUE) care valida aceste acțiuni ale BCE. Decizia instanței germane a provocat o criză în UE, întrucât instituțiile europene văd în ea o intruziune și o contestare a domeniilor lor de competență, inclusiv o contestarea a întâietății deciziilor CJUE în fața celor emise de instanțele naționale din statele membre.