Liderii europeni discută o cerere adresată de Theresa May privind amânarea Brexit până pe 30 iunie, dar UE ar dori ca Marea Britanie să iasă din Uniune înainte de alegerile europarlamentare.

UPDATE

Consiliul European a acceptat amânarea ieșirii Marii Britanii din UE, programată inițial pentru 29 martie, dar pentru o perioadă mai scurtă decât a cerut premierul Theresa May.

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opțiuni pentru amânare: dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul de divorț încheiat în noiembrie, Brexit va avea loc în 22 mai; dacă nu, UE va proroga Brexit până pe 12 aprilie, dar există posibilitatea pentru o amânare mai lungă dacă Marea Britanie va organiza alegeri pentru Parlamentul European.

*** 

UE este dispusă să ofere o amânare a Brexit până pe 22 mai, și numai dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul de retragere negociat între Guvernul condus de Theresa May și UE, potrivit unui draft al concluziilor Summitului UE care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Theresa May s-a adresat liderilor celorlalte 27 de state membre UE și a răspuns întrebărilor acestora într-o sesiune ce a durat aproape două ore, mai mult decât era preconizat.

„Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiția ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare”, se arată în proiectul concluziilor, un text care a fost prezentat liderilor UE27 și care poate fi modificat în urma discuțiilor dintre aceștia. „Dat fiind că Regatul Unit nu intenționează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio prelungire nu este posibilă dincolo de această dată”.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a scris pe Twitter că nu durata extinderii este problema, ci dacă aceasta este utilă. El a adăugat că Marea Britanie ar trebui să țină cont de data alegerilor europarlamentare.

*** 

În capitala Europei se află și liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, pentru a discuta "un plan alternativ" la cel al premierului May. El are programate întâlniri cu secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, și cu premierii din șapte state membre.

***

"Noi întodeauna vom avea o poziție bună și potrivită...O să avem în primul rând o discuție în Consiliu, Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie și, sigur, deja sunt multe voci care spun că Brexit se poate prelungi, dar e bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis, la sosirea la Consiliul European, întrebat de poziția României privind Brexit.

"Cam toți dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie", a mai spus Iohannis.

întrebat de întrevederea cu Donald Tusk, Iohannis a precizat că au discutat despre Consiliul European, despre variantele privind Brexit: "O să fie o discuție deschisă spre găsirea unei soluții măcar pe moment".

În privința unei date privind Brexit, Klaus Iohannis a spus că sunt trei variante: 22 mai, 30 iunie și o extindere pe o perioadă mai lungă.

Președintele român crede că încă e posibil un vot favorabil din partea Parlamentului britanic privind Acordul Brexit.

 

***

Președintele Donald Tusk s-a a avut mai multe întâlniri bilaterale cu liderii statelor membre, inclusiv cu Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European.


***

La sosirea la Bruxelles, Theresa May a declarat că amânarea pe termen scurt a Brexit va oferi parlamentarul britanici răgazul necesar să ia o decizie finală în sensul respectării rezultatului referendumului.

***

Uniunea Europeană ar putea organiza săptămâna viitoare un summit extraordinar pentru a oferi o amânare cu condiții potențial împovărătoare, precum desfășurarea unui alt referendum, a declarat joi ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, transmite Reuters.

Hunt spune că e puțin probabil ca Parlamentul britanic să susțină ideea organizării unui nou referendum privind Brexit.

***

Angela Merkel a declarat că este dispusă să sprijine "o scurtă extindere" a Brexit, sub anumite condiții. Cancelarul german le-a spus parlamentarilor de la Berlin că UE dorește o cooperare strânsă cu Marea Britanie în viitor.

Într-un discurs susținut joi dimineața în Bundestag, Angela Merkel a afirmat că modificările privind mecanismul de backstop - un obstacol major în negocierile privind Brexit - decise la Strasbourg săptămâna trecută sunt garanții "suficiente" din partea UE pentru a-i permite premierului britanic, Theresa May, să facă progrese în relația cu parlamentarii de la Londra, care au respins de două ori acordul privind ieșirea UK din Uniune.

Merkel a adăugat că ar putea fi organizat un summit extraordinar dedicat Brexit, dacă parlamentarii britanici nu vor da un vot favorabil.

"Sunt convinsă în continuare că avem nevoie de o ieșire ordonată", a spus cancelarul german.

'Cu privire la data de 30 iunie, trebuie să ținem cont de faptul că avem alegeri europene în luna mai. Aceasta înseamnă că viitorul și legalitatea alegerilor europene trebuie să fie respectată'', a mai spus Angela Merkel.

Poziția sa este similară cu cea exprimată miercuri seara de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Referitor la relațiile viitoare dintre Londra și Bruxelles, Merkel a subliniat că "ușa pentru o cooperare strânsă e larg deschisă".