Liderul principalului partid de opoziție din Germania critică atitudinea ezitantă a cancelarului SPD Olaf Scholz față de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Olaf Scholz este criticat inclusiv de colegii de coaliție pentru reticența de a ajuta militar Ucraina.

Friedrich Merz, liderul CDU - principalul partid de opoziție -, consideră că Scholz ar fi trebuit să meargă în Ucraina după anularea vizitei președintelui Frank-Walter Steinmeier la Kiev.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merz a criticat atitudinea ezitantă a cancelarului față de Ucraina și reticența sa de a livra arme grele: „Prin comportamentul său, pune în pericol coeziunea întregii comunități internaționale față de Rusia”.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis recent că va acorda două miliarde de euro ca ajutor militar, cea mai mare parte a sumei având ca destinație Ucraina.

Banii vor fi cheltuiți pe echipamente militare suplimentare. Circa 400 de milioane de euro vor fi alocați pentru Facilitatea europeană pentru pace, prin care statele europene pot cumpăra arme destinate Ucrainei.

Restul sumei va fi pentru forțele armate germane și pentru livrările către Ucraina și țări terțe, relatează Reuters, preluată de Spiegel Online. 

Cele două miliarde de euro sunt pentru cheltuieli suplimentare față de fondul special al Bundeswehr în valoare de 100 de miliarde de euro creat după declanșarea războiului din Ucraina.