Cancelarul german a făcut miercuri, la Forumul de la Davos, apel la liderii Uniunii Europene să pună la punct o politică externă mult mai puternică.

Angela Merkel a declarat că, până acum, UE a fost "prea ezitantă" în fața amenințărilor ISIS, a războiului din Siria și a conflictelor din Africa. 

"Trebuie să se asumăm mai multă responsabilitate, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini", a afirmat cancelarul, subliniind că Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce la nivel internațional, "dacă vrea să fie luată în serios", notează Deutsche Welle.

În ceea ce privește Brexit, Merkel a spus că regretă decizia Marii Britanii de a păsări blocul comunitar, dar se așteaptă la legături apropiate între Londra și Bruxelles.

"Suntem disponibili pentru orice formă de parteneriat", a spus Merkel, dar a adăugat că accesul la piața comună va fi întodeauna condiționat de respectarea dreptului la liberă circulație."Nu putem face niciun fel de compromis în această privință", a mai spus Angela Merkel. Cât de strâns va fi parteneriatul, asta depinde de Marea Britanie.

Cancelarul s-a referit și la relațiile cu vecinii, precizând că europenii "au o datorie mare" față de țările africane și, în același timp un interes deosebit.

Protecționismul nu reprezintă o soluție, a spus Merkel, aluzie la declarațiile președintelui american, Donald Trump, care va susține și el, vineri, un discurs la Davos.

Cancelarul a vorbit și de două dintre provocările UE - migrație și digitalizare, explicând că "multe dintre probleme pot fi rezolvate numai prin cooperare europeană". În acest context, Merkel l-a lăudat pe președintele francez, Emmanuel Macron, care a dat "un nou impuls integrării europene".