Marea Britanie nu își poate încălca angajamentele asumate pentru a se asigura că negocierile cu UE privind Brexitul trec la faza următoare, cea referitoare la viitoarele relații comerciale între Londra și blocul comunitar, a spus miercuri Barnier.

Liderii țărilor membre trebuie să decidă vineri (la reuniunea Consiliului European - n.r.) dacă Londra a făcut ”progrese suficiente” în clarificarea a trei aspecte esențiale ale Brexitului - 'factura divorțului' dintre Marea Britanie și UE, frontiera între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit, reamintește Reuters, preluată de Agerpres.

Acordul a fost subminat ulterior de o declarație a ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, conform căruia este vorba mai degrabă despre o ”declarație de intenții” decât de o obligație juridică.


''Noi nu vom accepta vreo nerespectare a acestui raport comun. Acest progres a fost convenit și va fi rapid transpus într-un acord de retragere (a Marii Britanii din UE, n.r.), care este obligatoriu juridic în toate cele trei domenii și în unele ce rămân să fie negociate'', a declarat Barnier în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Eurodeputații au votat miercuri o moțiune care le solicită liderilor statelor UE să dea undă verde trecerii la următoarea etapă a negocierilor privind Brexitul.

''Nu am ajuns la capătul drumului, nici cu privire la drepturile cetățenilor, nici de alte subiecte referitoare la o retragere ordonată. Rămânem vigilenți'', a adăugat Michel Barnier.