Marea Britanie nu îşi poate încălca angajamentele asumate pentru a se asigura că negocierile cu UE privind Brexitul trec la faza următoare, cea referitoare la viitoarele relaţii comerciale între Londra şi blocul comunitar, a spus miercuri Barnier.

Liderii ţărilor membre trebuie să decidă vineri (la reuniunea Consiliului European - n.r.) dacă Londra a făcut ”progrese suficiente” în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexitului - 'factura divorţului' dintre Marea Britanie şi UE, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit, reamintește Reuters, preluată de Agerpres.

Acordul a fost subminat ulterior de o declaraţie a ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, conform căruia este vorba mai degrabă despre o ”declaraţie de intenţii” decât de o obligaţie juridică.


''Noi nu vom accepta vreo nerespectare a acestui raport comun. Acest progres a fost convenit şi va fi rapid transpus într-un acord de retragere (a Marii Britanii din UE, n.r.), care este obligatoriu juridic în toate cele trei domenii şi în unele ce rămân să fie negociate'', a declarat Barnier în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Eurodeputaţii au votat miercuri o moţiune care le solicită liderilor statelor UE să dea undă verde trecerii la următoarea etapă a negocierilor privind Brexitul.

''Nu am ajuns la capătul drumului, nici cu privire la drepturile cetăţenilor, nici de alte subiecte referitoare la o retragere ordonată. Rămânem vigilenţi'', a adăugat Michel Barnier.