A treia rundă de negocieri dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit s-a încheiat joi la Bruxelles după patru zile de discuții în care nu s-au înregistrat progrese semnificative.

„Săptămâna aceasta ne-a adus clarificări utile asupra multor puncte”, a spus negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, dând ca exemplu chestiunea lucrătorilor frontalieri.

„Dar nu am înregistrat niciun progres decisiv în privința temelor principale” ale divorțului, a adăugat Barnier, subliniind mai ales dificultățile de a se ajunge la o înțelegere privind sumele pe care Marea Britanie ar urma să le plătească în contul obligațiilor deja asumate în cadrul UE, transmite Agerpres.

Oficialii UE au rămas fermi pe poziții, refuzând să discute viitoarea relație dintre UE și Marea Britanie înainte de a clarifica divorțul. Marea Britanie, care este membră a UE din 1973, va deveni prima țară care va părăsi blocul comunitar, ca urmare a referendumului ce a avut loc în iunie 2016.

Dacă negociatorii UE au cerut în repetate rânduri mai multă claritate din partea britanicilor în special cu privire la cele trei chestiuni considerate prioritare de UE, respectiv obligațiile financiare ale Marii Britanii, drepturile cetățenilor europeni aflați în această țară și situația frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord. De cealaltă parte, britanicii susțin că un acord de separare nu poate fi discutat fără a ști care va fi relația viitoare și cer mai multă flexibilitate de la Bruxelles.

Însă Barnier a pornit, luni, cea de-a treia rundă de negocieri exprimându-și îngrijorarea cu privire la lentoarea procesului și cerându-le britanicilor să înceapă să negocieze „serios”. Miercuri, negociatorul european a revenit cu o solicitare similară: „Negocieri în curs: directivele #EUCO (liderii europeni) sunt concepute pentru negocieri serioase și constructive, însă avem nevoie de poziții clare ale Marii Britanii pe marginea tuturor subiectelor”, a notat Barnier pe Twitter.

Și Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, a reiterat mesajul european: „Trebuie să fie foarte clar că nu vom începe nicio negociere privind (...) noile relații, în special economice și comerciale, între Marea Britanie și Europa înainte să fie rezolvate toate chestiunile legate de Articolul 50 și, prin urmare, de divorț”, a declarat Juncker, într-un discurs susținut luni la Bruxelles în fața ambasadorilor la UE.

Joi, la finalul rundei de negocieri, Barnier a remarcat: „suntem departe de a constata progrese suficiente pentru a putea recomanda Consiliului European să angajeze discuții asupra viitoarei relații” dintre UE și Marea Britanie, anulând astfel speranța britanicilor de începe negocierile asupra unui acord comercial în octombrie.

Negociatorul-șef britanic, David Davis, a reluat și el declarațiile de luni, reproșându-le europenilor atitudinea inflexibilă. „Abordarea britanică este semnificativ mai flexibilă și mai pragmatică” decât cea a UE la aceste negocieri, a spus Davis, înainte de a adăuga că a văzut totuși „câteva progrese concrete”.

Agerpres notează că guvernul britanic a prezentat săptămâna aceasta, pentru prima dată,  propria analiză juridică a obligațiilor financiare pe care va trebui să le onoreze odată cu părăsirea UE, pentru a-și respecta angajamentele deja asumate în cadrul bugetului european. „Încă există divergențe de surmontat”, a spus joi David Davis. „Avem o obligație față de contribuabilii noștri” britanici.

Totuși, în pofida divergențelor, toate părțile sunt de acord că trebuie să se întoarcă la masa negocierilor.

„Toată lumea este de părere că un scenariu fără un acord este cel mai rău rezultat pentru toată lumea”, consideră Guy Verhofstadt, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Brexit. Orice acord final trebuie să fie aprobat de către Parlamentul European.