Italienii au nevoie de ajutorul celorlalte țări ale UE pentru gestionarea migrației ilegale

"Sunt necesare măsuri concrete de solidaritate față de Italia din partea celorlalte țări UE în ceea ce privește migrația", susține Manfred Weber (PPE) care pledează pentru alianța condusă de Giorgia Meloni, consemnează Corriere della sera.
Reporter: Roma a declarat stare de urgență. Cum poate UE să ajute Italia?
Manfred Weber: Ne confruntăm cu o altă criză majoră a migrației în Europa. Și acesta este motivul pentru care PPE sprijină pe deplin Guvernul italian în prioritizarea acestei probleme la nivel european. Avem nevoie de acțiuni comune și regretăm foarte mult pentru faptul că nu există prea multă conștientizare, nici ascultare și nici prea multă acțiune față de o problemă serioasă din partea Comisiei și a statelor UE.
Reporter: Credeți că planul prezentat de Ursula von der Leyen în februarie nu este suficient?
Manfred Weber: Planul este bun, dar suntem în întârziere în implementarea sa. Gestionarea comună a fenomenului cu țările din Africa de Nord nu trebuie privită doar ca un efort italian de a opri plecarea ambarcațiunilor. Avem nevoie imediat de acorduri clare de reprimire cu țările de origine. De ani de zile, Comisia UE le-a promis, trebuie să accelereze. Dacă un migrant nu are dreptul la protecție, trebuie să se întoarcă acasă.
Reporter: Roma a fost lăsată singură?
Manfred Weber: La nivelul UE, solidaritatea nu funcționează. Mulțumesc Guvernului italian pentru felul în care îi întâmpină pe migranți și încearcă să-i salveze și să îi ajute. Când avem un număr atât de mare de sosiri și Guvernul italian încearcă să gestioneze lucrurile cu seriozitate, alte țări precum Germania și Franța trebuie să ajute. Guvernele german și francez, dar și celelalte, nu pot sta cu mâinile încrucișate, trebuie să aducă voluntar migranții cu drept de azil pe teritoiul lor.
Reporter: Miercuri, PPE va prezenta un amendament la bugetul UE 2024 pentru a finanța construcția de ziduri la frontierele externe ale UE. De ce?
Manfred Weber: Zidurile ar trebui să fie o excepție, ultimul răspuns, dar dacă nu se poate opri în alt mod imigrația ilegală, atunci trebuie să fim pregătiți să construim gardurile. Toate țările cu frontieră externă construiesc: Grecia cu Turcia, Polonia și Lituania cu Belarus, Finlanda cu Rusia când guvernul era încă socialist, Spania cu Ceuta și Melilla. PPE consideră că UE ar trebui să finanțeze aceste ziduri, pentru că nu este vorba de a proteja frontierele naționale, ci pe cele europene.
Reporter: Cum poate fi ajutată Italia?
Manfred Weber: Frontiera maritimă este extrem de complicată, deoarece prioritatea pe mare este salvarea de vieți omenești și asta fac autoritățile și Paza de Coastă italiană. Pentru asta le multumesc. Împreună trebuie să stabilizăm ruta din Marea Mediterană. Este nevoie de un plan european, Comisia UE și Statele membre trebuie să prezinte la următorul Consiliu European o propunere concretă pentru Tunisia. Am făcut-o deja cu ani în urmă cu planul UE pentru Turcia, pentru care am cheltuit în jur de 6 miliarde de euro. Este necesar un efort similar cu partenerii noștri din Africa de Nord.
Reporter: Greșește Comisia UE că nu vrea să finanțeze construcția de ziduri?
Manfred Weber: Nu există nicio problemă juridică, împărtășesc părerea președintelui Michel, este o problemă politică și de aceea vom discuta și vom vota în Parlamentul UE. Cred că celelalte partide, precum liberalii, socialiștii și verzii, trebuie să explice de ce construiesc garduri la nivel național, dar votează împotriva lor în Parlamentul UE și acest lucru nu este serios pentru mine.
Reporter: Există o problemă de unitate în UE?
Manfred Weber: Interviul lui Macron a fost un dezastru, a evidențiat marea ruptură din cadrul UE în definirea unui plan strategic comun față de Beijing. La următorul Consiliu European din iunie, liderii vor trebui să discute despre asta și să ajungă la un acord.
Reporter: Sunteți de acord cu poziția lui Macron cu privire la autonomia strategică a UE?
Manfred Weber: Pe de o parte, este adevărat că este nevoie de o mai mare independență, dar, pe de altă parte, exporturile sunt esențiale pentru UE. Pe lângă autonomia strategică, este nevoie de disponibilitatea de a construi acorduri de liber schimb cu lumea liberă.
Reporter: UE ar trebui să se distanțeze de tensiunile chino-americane din Taiwan, așa cum spune Macron?
Manfred Weber: UE trebuie să aibă o voce puternică, definită de interesul european. Dar într-un moment în care există nave de război chineze în largul coastei Taiwanului, cuvintele de echidistanță ale lui Macron au fost un dezastru și au slăbit UE. Acum, țările din Est vor fi mai aliniate la Washington decât la Paris sau Berlin.
Sursa: RADOR
Comentarii