Singura confruntare televizată din campania electorală din Germania a stat sub semnul crizei refugiaților: circa 40 de minute s-a discutat doar despre migrație, deportări și Islam. Alte teme importante, precum educația, nu au fost abordate.

Mai multă justiție socială în Germania: această temă a fost plasată de SPD în centrul campaniei electorale pentru alegerile generale din 24 septembrie. Cu această promisiune, Martin Schulz vrea să devină cancelar.

Potrivit unui sondaj Civey, justiția socială este și cea mai importantă problemă pentru 37% dintre alegători.

Cu toate acestea, în duelul televizat de duminică seara dintre Angela Merkel și Martin Schulz, chestiunea nu a fost discutată, notează Spiegel Online.

În schimb, problema migrației și a refugiaților, deportările, securitatea internă și Islamul au dominat dezbaterea de 97 de minute. Temele sociale, precum pensii, șomaj și beneficii sociale, au fost abordate superficial.

Altele subiecte nu au fost abordate deloc, iar lista lor e una lungă: climă, politicile din domeniul sănătății, dotarea armatei și combaterea extremismului de dreapta.

Tema educației și cea a digitalizării au fost menționate de cancelarul Merkel abia în discursul final. 

Cât de mult au fost influențați telespectatorii? 

Potrivit unui sondaj Spiegel Online, 76,1% dintre cei chestionați au declarat că dezbaterea nu a avut niciun fel de influență asupra opțiunilor lor.

10,4% dintre repondenți au precizat că și-au schimbat opțiunea și vor vota cu SPD și cu Martin Schulz. Doar 5,5% au mărturisit că își vor reconsidera votul și vor opta pentru CDU și Angela Merkel. 

6,6% au spus că au fost influențați de dezbatere, dar nu au precizat cu ce partid vor vota, în timp ce 1,4% nu au dorit să răspundă.