Mii de protestatari au ieșit, miercuri, pe străzile din Istanbul, după arestarea primarului orașului Ekrem İmamoğlu. Exponentul opoziției este considerat un rival cheie al președintelui Recep Tayyip Erdogan, informează „Euronews” (Franța).

Mai multe străzi au fost închise, unele platforme de social media au fost restricționate și o interdicție de patru zile a manifestațiilor a fost instituită de autorități în încercarea de a contracara protestele.

Totuși, în ciuda interdicției, mulți s-au adunat în fața sediului Poliției din Istanbul, a Primăriei și a sediului Partidului Popular Republican (CHP) condus de İmamoğlu. Un protestatar a definiit arestarea „ilegală" și „fără temei”. „Aceasta nu este democrație. Aceasta este o democrație falsă. Poporul nu merită asta. Suntem șocați, desigur. Ca ființe umane, suntem șocați”, a spus el.

Polițiștii antirevolte au blocat străzile care duceau la Departamentul de Securitate Vatan, unde primarul a fost dus după arestarea sa. În total, o sută de persoane au fost arestate, printre care edilul orașului Istanbul și alte câteva personalități marcante.

İmamoğlu este un lider popular al opoziției și principalul rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan. El și colaboratorii săi sunt suspectați de presupusă corupție, inclusiv șantaj și fraudă, și că au ajutat Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK), un partid clasificat drept organizație teroristă de Ankara, Washington și alți aliați turci.

Arestarea lui İmamoğlu vine ca parte a unei represiuni mai ample împotriva personalităților din opoziție, care a fost criticată ca fiind motivată politic în încercarea de a reduce la tăcere disidența. Cu o zi mai devreme, Universitatea din Istanbul i-a revocat primarului diploma de licență, o cerință pentru a candida la alegerile prezidențiale, conform legislației turce.

Vorbind la o conferință de presă, miercuri, liderul Partidului Popular Republican (CHP), Özgür Özel, a răspuns criticilor și a spus că Erdoğan, după ce a suferit pierderi semnificative la alegerile locale de anul trecut, l-a luat în vizor pe İmamoğlu pentru că se temea să piardă în fața lui la al doilea tur de scrutin. Özel a acuzat, de asemenea, autoritățile de o „tentativă de lovitură de stat”. „Pot face orice rău. Suntem pregătiți pentru orice rău pe care îl pot face. Pentru că este clar că problema nu este o luptă politică, ci o chestiune de existență sau nu pentru țară”, a adăugat Özel.

Ministrul turc al Justiției, Yilmaz Tunc, a contracarat acuzațiile, subliniind că instanțele funcționează în mod independent. „A caracteriza investigațiile efectuate de o magistratură imparțială și independentă drept ceva asemănător cu o lovitură de stat, sau folosirea unor termeni similari, este extrem de periculoasă și incorectă”, a declarat Tunc. Ministrul Justiției a subliniat că magistratura „nu primește instrucțiuni de la nimeni”. „Legarea investigațiilor și a dosarelor inițiate de magistratură de președintele nostru este, în cel mai bun caz, încrezută și inadecvată. Separarea puterilor între puterea legislativă, executivă și judiciară este esențială în țara noastră”, a concluzionat Tunc.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat marți îngrijorarea profundă cu privire la arestarea lui İmamoğlu și a reamintit Turciei obligația de a susține valorile democratice. „Turcia este o țară candidată la aderarea la UE și trebuie să susțină valorile democratice, în special drepturile funcționarilor aleși”, a declarat Ursula von der Leyen în fața jurnaliștilor, la Bruxelles. „Vrem ca Turcia să rămână ancorată la Europa, dar acest lucru necesită un angajament clar față de normele și practicile democratice și este esențial ca Turcia să respecte aceste principii fundamentale”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Sursa: Rador Radio România