Mii de protestatari la Tbilisi. Președintele Georgiei promite că va apropia țara de UE

Mii de cetățeni s-au adunat luni seară în apropierea Parlamentului, cu steaguri ale Georgiei și ale UE pentru a demonstra împotriva a ceea ce președintele țării, Salome Zourabichvili, susține că au fost alegeri „trucate” cu ajutorul Rusiei.
„Nu ați pierdut alegerile. V-au furat votul și au încercat să va fure viitorul, dar nimeni nu are dreptul să facă asta și nu veți lăsa pe nimeni să facă asta!”, le-a spus Zourabichvili protestatarilor și a promis că va apăra calea țării spre Europa împotriva acțiunilor Visului Georgian aflat la putere, relatează Euronews (Italia).
Președintele nu a oferit detalii și nici nu a prezentat dovezi cu privire la implicarea Rusiei în presupusul furt de vot.
Partidul Visul Georgiei a devenit din ce în ce mai puternic, autoritar și pro-rus în țara aflată între Rusia și Turcia.
Demonstrația a scos în evidență tensiunile existente în țară, însă s-a încheiat pașnic după câteva ore. Nu au fost anunțate planuri pentru acțiuni ulterioare.
Partidele de opoziție resping guvernul
Giorgi Vashadze, liderul coaliției Mișcarea Națională Unită, a declarat că opoziția nu va participa la nicio discuție cu guvernul și va insista pentru organizarea de noi alegerti sub supraveghere internațională.
„Nu vom intra în acest parlament. Respingem toate mandatele”, a declarat el. „Nu vom participa la nicio negociere. Vom lupta până la victorie și vă promitem că vom câștiga împreună”.
Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut investigații amănunțite asupra rezultatelor alegerilor de sâmbătă.
„Georgienii, la fel ca toți europenii, trebuie să fie stăpâni pe propriul destin”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Și oficialii americani au cerut Georgiei să abroge legislația autoritară, să remedieze deficiențele electorale și să apropie țara de Europa.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că alegerile din Georgia au fost „influențate de politicile partidului la putere, inclusiv abuzul de resurse publice, cumpărarea de voturi și intimidarea alegătorilor”.
„Avem nevoie de sprijinul ferm al partenerilor noștri europeni și americani”, a spus Zourabichvili, adăugând că este în interesul „unei Europe puternice” să fie prezentă în Caucaz și ca regiunea să fie stabilă.
Comisia Electorală Centrală a declarat că Visul georgian a câștigat 54,8% din voturi, cu aproape toate buletinele de vot numărate.
Partidul - fondat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar care și-a făcut averea în Rusia - a adoptat legi similare cu cele folosite de Kremlin pentru a reprima libertatea de exprimare și drepturile persoanelor LGBTQIA+.
Rusia neagă că ar fi intervenit în alegeri
Kremlinul a respins acuzațiile de interferență, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a contraatacat spunând că Occidentul a încercat să influențeze votul.
Peskov a descris apelul lui Zourabichvili ca pe o încercare de a destabiliza țara.
Și Președintele Parlamentului, Shalva Papuashvili, membru al partidului Visul Georgian, l-a acuzat pe președinte că a creat „un scenariu de lovitură de stat” care este „împotriva ordinii constituționale și a alegerilor democratice”.
Alegerile și luptele interne din țară
Uniunea Europeană a suspendat pe termen nelimitat procesul de solicitare a aderării Georgiei, din cauza unei legi în stil rusesc privind „influențele străine”, adoptată în iunie.
Mulți georgieni au considerat votul de sâmbătă ca un referendum crucial cu privire la aderarea la UE.
Campania electorală din țara de 3,7 milioane de locuitori a fost marcată de o luptă acerbă pentru voturi și de acuzații.
Observatorii europeni au spus că alegerile au avut loc într-un mediu „divizibil”, caracterizat de intimidare și cazuri de cumpărare de voturi, vot dublu și violență fizică.
În timpul campaniei electorale, Visul Georgian a folosit „retorică anti-occidentală și ostilă, a promovat dezinformarea, manipulările și teoriile conspirației rusești”, a declarat Antonio López-Istúriz White, șeful delegației de monitorizare a Parlamentului European.
Observatorii electorali au spus că, cazurile de intimidare și alte încălcări au fost deosebit de evidente în zonele rurale.
Visul Georgian a obținut cel mai mare procent de voturi: aproape 90 la sută în regiunea Javakheti din sudul Georgiei; în capitală nu a obținut mai mult de 44 la sută.
Vizită surpriză a lui Orbán în Georgia
Premierul ungar Victor Orbán, care a fost primul lider străin care a felicitat partidul pro-rus Visul Georgian, a sosit luni în Georgia pentru o vizită de două zile.
Orbán este cel mai apropiat partener al președintelui rus Vladimir Putin în cadrul UE și cel mai longeviv lider al Europei.
În prezent, el deține președinția rotativă a UE, care este adesea megafonul global al blocului și pe care Orbán l-a folosit în moduri care evidențiază diviziunile interne.
Vizita sa în Georgia va fi considerată controversată de UE, care a cerut autorităților georgiene „să-și îndeplinească datoria de a investiga rapid, transparent și independent” presupusele fraude electorale.
Președintele Georgiei Zourabichvili a declarat că Orbán este un „prieten special” al Visului Georgiei și a considerat vizita sa drept un „joc politic”.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii