Turcia a fost de acord cu o suspendare timp de cinci zile a focului în Siria pentru a permite retragerea forțelor kurde din nordul țării, a declarat vicepreședintele SUA, Mike Pence, după discuții cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Forțele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, zonă care ar urma să fie transformată într-o "zonă de securitate".

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că operațiunea va fi oprită doar atunci când forțele kurze se vor fi retras complet din regiune.

În ceea ce privește sancțiunile impuse de SUA Turciei ca urmare a acțiunilor din Siria, Mike Pence a precizat că ele vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva, relatează Reuters.

După anunțul făcut de Pence la Ankara, Donald Trump a susținut că kurzii din Siria sunt "incredibil de fericiți” cu această soluție. ”Kurzii au fost minunați", a mai spus Trump, care a avut cuvinte de laudă și pentru Recep Erdogan: ”E un lider al naibii de bun, un om dur, puternic și a făcut ce trebuia".

Consiliul European a luat act de anunțul făcut de SUA și de Turcia privind întreruperea tuturor operațiilor militare.

”Consiliul European îndeamnă din nou Turcia să pună capăt acțiunii sale militare, să își retragă forțele și să respecte dreptul internațional umanitar. În urma concluziilor Consiliului din 14 octombrie 2019, Consiliul European reamintește că unele state membre au hotărât să stopeze acordarea de licențe pentru exportul de arme către Turcia”, potrivit concluziilor reuniunii de la Bruxelles.