Șeful diplomației americane Mike Pompeo a cerut joi "lumii libere" să "triumfe" în fața "noii tiranii" întruchipate, în opinia sa, de China comunistă.

"China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în plan intern și mai agresivă în ostilitatea sa față de libertate oriunde altundeva" în lume, a afirmat Mike Pompeo în California, în timpul unui discurs al cărui ton a amintit mai mult ca niciodată de cel din perioada războiului rece cu Uniunea Sovietică, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un atac de o virulență rară la adresa președintelui uneia dintre marile puteri ale lumii, Xi Jinping, Pompeo l-a acuzat pe liderul chinez că este un "adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare", referindu-se în special la prerogativele sale de "secretar general al Partidului Comunist".

Discursul secretarului de stat american survine la o zi după anunțul închiderii consulatului chinez din Houston, Texas. Diplomația chineză, care a denunțat o calomnie rău-intenționată, a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relațiilor diplomatice bilaterale în 1979.

"Am închis consulatul Chinei din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului și al furtului de proprietate intelectuală", a declarat Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar acuzațiile aduse diplomaților chinezi.