Aflat in vizită în Finlanda, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: "Ar trebui să discutăm toate îngrijorările de securitate ale tuturor aliaților noștri, inclusiv ale Turciei".

În cadrul vizitei din Finlanda, Stoltenberg, care s-a întâlnit cu președintele Sauli Niinisto și a participat la o conferință de presă comună, a calificat drept "istorică" decizia Finlandei și Suediei de a adera la NATO și a continuat: "De mult timp sunteți cei mai apropiați parteneri. Aveți armate capabile și democrații puternice, iar aderarea la NATO va consolida securitatea noastră comună. Forțele noastre armate au participat împreună la numeroase instrucții și exerciții militare. Militarii finlandezi participă la misiunile și operațiunile NATO din Balcanii de Vest și până în Irak”.

Stoltenberg a subliniat că aderarea celor două țări la NATO va consolida și mai mult regiunea Peninsulei Scandinave a Alianței Nord-Atlantice și că țările aliate evaluează pașii pe care aceste două țări le vor face pe caleaaderării la NATO.

"Suntem în contact permanent" 

"Ar trebui să discutăm toate îngrijorările de securitate ale tuturor aliaților, inclusiv ale Turciei, privind organizația terortistă PKK", a declarat Stoltenberg și, adresându-se lui Niinisto a spus: "Din acest motiv, pe acest drum, sunt în contact permanent cu dumneavoastră și colegii dumneavoastră, cu Suedia și cu Turcia, țară aliată. Pentru a elimina îngrijorările legitime ale Turciei și pentru a înregistra progrese în privința aderării voastre la Alianța Nord-Atlantică, oficialii NATO și oficialii din cele trei țări sunt într-un dialog permanent", scrie publicația turcă Milliyet.

Întrebat dacă s-au obținut sau nu progrese în discuțiile cu Turcia, președintele Finlandei a răspuns: "Faptul că avem canalele de dialog deschise, că discuțiile dintre noi continuă, pot fi considerate progrese". 

Declarație "aluzivă" din partea ministrului Linde

În cazul în care Turcia va permite aderarea țării sale la NATO, și Suedia va aproba vânzarea de arme către Turcia, a fost mesajul transmis de ministrul de externe al Suediei, Ann Linde. Conform știrii transmise de Euronews în limba turcă, Linde care a vorbit pentru postul STV, a răspuns unei întrebări privind "ridicarea sau nu a embargoului asupra vânzărilor de arme către Turcia", și a făcut aluzie la faptul că mai întâi Ankara trebuie să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Linde a spus: "Noi suntem țara cu cele mai dure reguli în privința exportului de arme din lume. În afara criteriilor din lege care trebuie respectate, sunt și probleme legate de politica externă, de apărare și de securitate care trebuie avute în vedere. Dacă vom deveni țară membră NATO, se vor schimba și aceste legi".

Linde a declarat că țara sa va contribui la asigurarea securității NATO, inclusiv la asigurarea securității Turciei. De asemenea, Linde a menționat că guvernul suedez consideră PKK ca fiind o organizație teroristă și a adăugat că țara sa are de 30 de ani cele mai dure reguli privind lupta împotriva terorismului, precizând că nu sunt livrate arme grupărilor pe care Turcia le consideră organizații teroriste.

Sursa: RADOR