Milliyet (Turcia): Trump și democrația iliberală

După cum v-ați dat seama din titlu, subiectul este din nou Donald Trump. Dar de această dată, articolul se dorește a fi un avertisment, scrie Milliyet (Turcia) sub semnătura lui Güldener Sonumut.
Trump a făcut mai multe promisiuni în campania electorală. Nu va îndeplini majoritatea lor; dar urmărește să creeze un sentiment, o impresie în ochii alegătorilor. Și care este acest sentiment? Încearcă să explice că depune toate eforturile pentru a-și îndeplini promisiunile și că nu numai ideile sale extravagante sunt responsabile pentru eșecul promisiunilor, ci și anti-trumpiștii din sistem sau dușmanii SUA.
Nu există nicio posibilitate de deportare a celor 18 milioane de migranți ilegali din SUA. Acordurile la care s-a ajuns cu Columbia, Venezuela, Mexic, sau chiar Canada, sunt acorduri obișnuite și simple. Genul de acorduri pe care SUA le pot încheia fără să pară zgomotoase și ridicole. Dar cum pentru Trump totul este spectacol, declarațiile sale sunt de aceeași natură. Luând decizii nerezonabile pe cont propriu, fără să consulte pe nimeni, Trump pare să își pună semnătura pe procesul de tranziție a democrației „iliberale” în SUA. Acest lucru se datorează faptului că el permite formarea unei noi oligarhii, precum în cazul lui Elon Musk, care devine extrem de bogată și puternică prin concurență neloială utilizând resursele publice: Oligarhie 2.0. În trecut, oligarhiile au fost asociate cu țări precum Rusia, Ucraina și Belarus. Trump își pune semnătura, de asemenea, pe un nou model oligarhic în lume, cu persoane ultra-bogate care abuzează de resursele statului.
Drept urmare, „regimul Trump" se transformă într-un regim care nu inspiră încredere nici măcar în rândul aliaților săi. Declarațiile sale cu privire la Groenlanda, Gaza și Ucraina, anunțul său că va concedia peste noapte angajați CIA și faptul că destinul a două milioane de funcționari publici federali atârnă de un fir de ață sunt toate indicatori ai acestei situații. Faptul că funcționarii publici americani se tem acum să își împărtășească gândurile chiar și pe rețelele de socializare este un alt indicator.
Nu îl luați în serios
Anunțul lui Trump privind Groenlanda l-a făcut să piardă sprijin. Discuția telefonică avută cu premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, și faptul că toate țările membre UE au sărit în ajutorul acestei țări au făcut ca visele lui Trump să fie spulberate. Cu alte cuvinte, declarațiile polarizante și extreme ale lui Trump nu trebuie luate în serios. Cu cât lumea reacționează mai puternic la declarațiile lui Trump, cu atât acestea devin mai importante și sunt luate mai mult în serios chiar de Trump.
Nu știm dacă Trump este nebun. Dar, fără îndoială, are o dragoste narcisistă; se iubește pe sine și îi iubește pe oamenii puternici. Nu-i place deloc slăbiciunea; nu respectă oamenii și instituțiile slabe. Poezia pe care a încercat să o recite poporului său și lumii încă din ziua în care a ajuns la putere este poezia unui nebun. Nimeni nu ar trebui să fie păcălit. Imaginea de unitate în privința Groenlandei afișată cu această ocazie este un indiciu că țările UE ar trebui să adopte, de asemenea, o structură mai federală. Deoarece UE nu este doar o piață mare, ci și unul dintre cele mai importante puncte din lume în materie de cercetare și dezvoltare, educație, sănătate și drepturi sociale, unde se află unele dintre cele mai mari finanțe și economii din lume.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii