Ministerul rus al apărării a anunțat joi că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie, dacă forțele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul. Kievul neagă că ar fi întreprins astfel de atacuri.

Șeful Forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor, relatează Reuters.

În cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia și Slovacia, susține el.

Forțele ruse au ocupat zona din jurul centralei din sudul Ucrainei în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldați în această țară. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului și a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou Moscovei să repună imediat centrala nucleară de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei, înaintea discuțiilor cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

"Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare și al tuturor zonelor învecinate și să-și retragă echipamentul militar de la centrală", a spus Zelenski pe Telegram. 

****

Un bombardament rus asupra orașului Harkov a cauzat moartea a patru persoane și rănirea altor 20

Patru persoane au fost ucise și 20 rănite joi dimineață în bombardamentele armatei ruse împotriva orașului ucrainean Harkov și unei localități din apropiere, în nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale, transmite AFP, preluată de Agerpres.

''În jurul orei 04:30 (01:30 GMT), inamicul a lansat opt rachete din orașul Belgorod (în Rusia) către Harkov'', a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleh Sinehubov.''În cartierul Slobițki, una dintre rachete a atins un imobil rezidențial. Clădirea este parțial distrusă. Potrivit datelor preliminare, două persoane sunt decedate și 18 au fost rănite, dintre care doi copii'', a menționat el.

****

Ucraina își reia atacurile asupra Crimeii, creându-i noi probleme lui Putin

Vase rusești de război patruleaază coastele Crimeii, iar avionele militare rusești își iau zborul din peninsula care, în cei opt ani care s-au scurs de la ocuparea ei, s-a transformat într-o fortăreață. Președintele Vladimir Putin a spus că Peninsula Crimeea este un „loc sacru”, „pământul sfânt al Rusiei”, iar unul dintre consilierii săi a avertizat că, dacă peninsula va fi atacată, Ucraina va avea de suportat „Judecata de Apoi”, scrie New York Times.

Dar, în ultima vreme, Ucraina a dejucat planurile Kremlinului. Marți, mari explozii au zguduit un arsenal rusesc din Crimeea, acțiunea înscriindu-se într-o serie de atacuri ‚discrete’ asupra peninsulei din Marea Neagră pe care Putin a anexat-o ilegal în 2014 și care acum este folosită drept un teatru vital de operațiuni în cadrul invaziei ruse.

Un înalt oficial ucrainean, care însă a dorit să își păstreze anonimatul pentru a discuta despre toate aceste operațiuni, a declarat că exploziile sunt opera unei unități ucrainene de elită care operează în spatele liniei frontului. Într-o declarație a Ministerului rus al apărării se afirmă că episodul reprezintă o „acțiune de sabotaj” – o recunoaștere destul de clară a faptului că războiul se extinde spre ceea ce, în opinia Kremlinului, ar însemna teritoriul rusesc.

Atacurile din Crimeea scot în evidență tacticile armate tot mai agresive ale Ucrainei, în timp ce guvernul de la Kiev se bazează pe o gamă largă de arme occidentale și pe forțe speciale ca să pătrundă adânc în spatele frontului, să perturbe liniile de aprovizionare rusești și să contracareze avantajele Rusiei de ordin material. Totodată, atacurile îi creează lui Putin tot mai multe probleme – securitatea Crimeii fiind obiectivul-cheie al acțiunilor militare rusești - , dar și probleme legate de prestanța politică a lui Putin la el în țară.

Nicio altă acțiune a lui Putin, pe care a luat-o în cei 22 de ani de guvernare, nu le-a provocat rușilor o euforie atât de mare în sprijinul Kremlinului ca anexarea Crimeii, încheiată în general fără vărsare de sânge – o acțiune care i-a cimentat imaginea de lider care dorește să reimpună Rusia ca mare putere.

Iar înaintea invadării Ucrainei de iarna trecută, Crimeea a fost cea pe care Putin a tot invocat-o drept un loc a cărui securitate existențială este amenințată de Ucraina, el avertizând că o acțiune a Ucrainei sprijinită de Occident, vizând recucerirea prin forță a peninsulei, ar putea provoca un război direct între Rusia și NATO.

Până în această lună, Crimeea părea bine protejată în fața atacurilor ucrainene. Nici măcar cele mai perfecționate sisteme armate ale Ucrainei nu dispun de o rază prin care să poată ținti obiective de acolo, iar avioanele ucrainene nu pot străpunge apărarea aeriană rusească din peninsulă.

În ultimele săptămâni, pe teritoriul peninsulei s-au semnalat explozii repetate. Iar pe data de 31 iulie, Rusia a contramandat serbările cu ocazia Zilei Marinei programate în portul Sevastopol, din Crimeea, după ce atacul unei drone s-a soldat cu rănirea a șase persoane. În cursul atacului de marți, cel puțin doi civili au fost răniți și, potrivit unor declarații ale oficialilor ruși, în urma mai multor explozii, cablurile electrice, semafoarele și o serie de imobile din satul Maiskoie au fost afectate.

Cel puțin 3.000 de oameni au fost evacuați din zonă, iar localnicii din Crimeea spun că autoritățile locale au emis un ‚cod galben de pericol terorist’,percheziționându-i pe oamenii care intrau în parcuri sau în instituții publice.

Liderii ucraineni nu și-au asumat public responsabilitatea pentru niciuna dintre exploziile recente, păstrându-și politica oficială de ambiguitate în privința atacurilor lansate departe de liniile frontului. Dar președintele Volodimir Zelenski și unul dintre consilierii săi, Mihailo Podoliak, au părut să facă o anume aluzie la implicarea Ucrainei. (Sursa: RADOR)