Centrul de presă al Ministerului apărării de la Sofia a refuzat să ofere un răspuns la întrebarea adresată de ziarul Sega de ce o firmă a ministerului vinde 40 de generatoare prin Bursa de Valori Sofia și nu le donează Ucrainei, care are nevoie.

Centrul de presă a confirmat că a citit materialul ziarului Sega, a primit întrebările, dar nu are răspunsuri.

Nu există date publice ca guvernul bulgar, spre deosebire de multe alte guverne europene, să fi întreprins măsuri pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască iernii. Dar pe Facebook au apărut informații că Ministerul apărării din Bulgaria are prea multe generatoare, pe care le vinde, dar nu le trimite în Ucraina.

Compania „Aprovizionare și Comerț - MO” EOOD s-a oferit să vândă 40 de generatoare prin Bursa de Valori din Sofia, deși primarul orașului ucrainean Neteșîn a apelat la Ministerul bulgar al apărării cu o rugăminte de asistență de urgență pentru generatoare. Ce ajutor militar va oferi Bulgaria Ucrainei nu este încă clar, în pofida deciziei Parlamentului din 3 noiembrie.

În Bulgaria, pe rețelele de socializare, activiștii civili colectează fonduri pentru generatoare mobile de energie pentru Ucraina. Manol Peykov, editor și fost deputat din partea formațiunii Bulgaria Democrată, s-a implicat în campanii de caritate de la începutul războiului. El a strâns fonduri pentru haine, încălțăminte, pentru șederea ucrainenilor la Plovdiv, pentru sprijinirea studenților din Taraklia aflați la Plovdiv. În prezent este în desfășurare o strângere de fonduri pentru generatoare.

Statele Unite alocă 53 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile rusești asupra rețelei energetice a țării, a anunțat Departamentul de Stat. „Echipamentul va fi livrat în regim de urgență pentru a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască iernii”, se arată în comunicat.

Livrarea include transformatoare de distribuție, întrerupătoare, limitatoare de tensiune și alte echipamente. În urma atacurilor rusești, toate centralele termice și hidrocentralele din Ucraina au fost avariate, a anunțat directorul Ukrenergo.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a anunțat că în această etapă rețeaua din țară poate furniza 5 până la 6 ore de energie electrică zilnic. Șeful poliției transporturi a spus că din cauza absenței iluminatului stradal, numărul victimelor accidentelor rutiere a crescut de 6 ori, în special la trecerile de pietoni.

Sursa: RADOR