O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri - trei libieni și un român - din perimetrul petrolier Sharara, unul dintre cele mai importante din sudul Libiei, potrivit unor surse militare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, sâmbătă, că a fost activată Celula de criză în cazul cetățeanului român care, potrivit presei internaționale, a fost răpit în Libia.

MAE informează, într-un comunicat transmis Agerpres, că Celula de criză "a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt".

Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată, precizează ministerul român.

Cazul este gestionat prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, se mai menționează în comunicatul citat.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă, într-o intervenție la Realitatea TV, e că este prioritar să se verifice dacă într-adevăr cetățeanul român a fost răpit în Libia și apoi, care dintre grupări îl au "în garda lor".

"Prima noastră prioritate este să verificăm dacă într-adevăr cetățeanul român a fost răpit. A doua prioritate - care dintre grupările destul de numeroase în Libia îl au în garda lor și, din acest punct de vedere, relațiile cu partenerii noștri, cu autoritățile de la Tripoli, cu toate autoritățile din țările vecine, sunt extrem de importante. Deîndată ce vom avea știri vă vom informa, vă vom ține la curent", a precizat Meleșcanu.

MAE reiterează că, pentru Libia, a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: "Pericol major - Părăsiți imediat zona sau țara!".

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca "tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauția, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei".

O grupare înarmată a răpit sâmbătă patru ingineri - trei libieni și un român - din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk, relatează agenția de presă Xinhua, care citează o sursă militară.

"Patru ingineri, printre care un român, au fost răpiți de pe câmpul petrolifer Sharara în timpul unor lucrări de rutină, în cursul dimineții", a declarat sursa militară din Ubari, oraș situat la circa 1.100 kilometri sud de capitala Tripoli.

Sursa citată, care a preferat să nu fie identificată din motive de securitate, a declarat că răpirile s-au produs în momentul în care inginerii părăseau zona de cazare din cadrul perimetrului și se îndreptau spre un alt perimetru mai mic. Mașina lor a fost găsită abandonată la locul răpirii, a adăugat sursa citată.

Agenția Anadolu relatează că nu se cunoaște unde au fost duse persoanele răpite și că nicio grupare nu a revendicat deocamdată acțiunea. Agenția de presă turcă mai transmite că forțele de securitate au lansat o operațiune de căutare a răpitorilor și că vineri doi ingineri libieni au fost răpiți din același perimetru, dar au fost eliberați în cursul aceleiași zile.

Anterior, agenția de presă EFE a relatat că cel puțin două persoane, una dintre ele fiind un inginer român, au fost răpite sâmbătă de o miliție libiană într-un atac asupra perimetrului Sharara. Atacul a avut loc la prima oră a dimineții la unul dintre posturile de control pe unde se face accesul la câmpul petrolifer, unul dintre cele mai importante din sudul Libiei, au explicat pentru EFE sursele citate.