Miniștrii de externe din statele membre G7 (Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia) au discutat marți despre un posibil front comun împotriva unei Chine din ce în ce mai active pe scena internațională.

În cadrul primei lor întâlniri fizice după mai bine de doi ani, șefii diplomațiilor din G7 au discutat chestiunea Chinei, un actor economic cheie a cărui dorință de a se afirma ca putere militară și de a-și exercita influența în lume îngrijorează capitalele occidentale, informează APF, preluată de Agerpres.

"Scopul nostru nu este să încercăm să oprim China", a declarat luni reporterilor secretarul de stat american Antony Blinken.

"Ceea ce încercăm să facem este să susținem ordinea internațională bazată pe reguli și în care țările noastre au investit atât de mult în ultimele decenii (...) nu doar în beneficiul propriilor cetățeni, ci și al popoarelor din întreaga lume, inclusiv din China", a adăugat el.

Blinken a promis o "cooperare solidă" cu Marea Britanie pentru a face presiuni asupra Beijingului în privința reprimării mișcării pro-democratice din Hong Kong și a minorității musulmane uigure din regiunea Xinjiang, calificată drept genocid de către Washington.