Miniștrii de Externe din UE se întâlnesc, luni, la Bruxelles. La întrunire va participa și John Kerry. Noul șef al diplomației britanice, Boris Johnson, a susținut că Marea Britanie va continua să joace un rol de lider în Europa.

În marja CAE a avut loc o întâlnire a miniștrilor europeni de externe cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

”Discuțiile s-au concentrat asupra situației din Turcia, crizei siriene, situației din estul Ucrainei. Au fost reconfirmate importanța deosebită a relației transatlantice și nevoia continuării consolidării UE-NATO, în spiritul Declarației comune adoptate în marja recentului Summit NATO”, potrivit unui comunicat MAE.

+++

După reuniune, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie dorește ca UE să lase ușile deschise cooperării în domeniul apărării.

”Suntem foarte interesați să vedem Uniunea Europeană dezvoltându-se și avansând. Noi susținem că trebuie menținute ușile deschise pentru mai multă participare a Regatului Unit” la apărarea europeană, a spus Johnson.

+++

Pe agenda de discuții a Reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) se află subiecte precum strategia globală a UE, cu accent pe implementarea acesteia în perioada următoare, evoluțiile din America Latină, relația UE-China, în contextul elaborării unei strategii a UE în relația cu acest stat și al desfășurării summit-ului UE-China (12-13 iulie 2016), aspectele externe ale migrației.


De asemenea, pe agendă vor fi incluse și atacul terorist de la Nisa și tentativa de lovitură de stat din Turcia, iar în ceea ce privește situația din Turcia, miniștrii de externe vor reafirma sprijinul pentru instituțiile democratice și revenirea la ordinea constituțională.

În marja CAE va avea loc și o întâlnire informală a miniștrilor europeni de Externe cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. Acesta se va întâlni și cu șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

România este reprezentată la Bruxelles de ministrul de externe, Lazăr Comănescu.

Boris Johnson se întâlnește pentru prima dată cu noii colegi

Într-o atmosferă de criză, miniștrii europeni de externe îl vor întâlni, luni, pentru prima dată, pe noul lor coleg britanic, Boris Johnson.

"Sunt nerădător să îmi cunosc colegii”, a declarat diplomatul britanic.

Boris Johnson, noul ministru de externe al Marii Britanii, cunoaște bine Bruxelles-ul, după ce, la începutul anilor '90, a fost prezent în capitala UE ca jurnalist.

La sosirea la Bruxelles, Boris Johnson, lider al campaniei pro-Brexit, a asigurat că Marea Britanie va continua să joace un rol de lider în Europa.

"Trebuie să respectăm voința poporului și să ieșim din Uniunea Europeană, dar nu vom abandona, în nici un caz, rolul nostru de lider în participarea europeană", a spus Johnson.

Totodată, șefa diplomației europene, Federica Morgherini, s-a declarat "dispusă să coopereze cu el la fel ca și cu orice alt ministru de externe", conform unor surse apropiate ei.

De altfel, cei doi s-au întâlnit deja, iar ministrul britanic de externe a confirmat că a avut o discuție foarte bună privind afacerile europene cu șefa diplomației UE.

Federica Mogherini, a adăugat, și ea, că a avut o discuție bună cu Boris Johnson privind chestiunile principale aflate pe agenda reuniunii de luni a miniștrilor.