Miniștrii de externe ai UE vor discuta în această săptămână posibile măsuri după represiunea împotriva protestelor antiguvernamentale din Kazahstan din ultima săptămână, declară un ministru francez.

"(Vor discuta) măsurile pe care Europa le-ar putea lua pentru a transmite un mesaj: că nu poate fi zdrobit un popor, protestatarii, care se răzvrătesc împotriva costurilor ridicate”, a declarat ministrul afacerilor europene Clément Beaune pentru CNEWS, relatează EURACTIV.

Duminică, autoritățile din Kazahstan au declarat că situația se stabilizează după cele mai grave tulburări politice din cei 30 de ani de independență ai acestui stat și că trupe dintr-o alianță militară condusă de ruși păzesc facilități cheie.

Franța deține Președinția rotativă a Consiliului UE și găzduiește o reuniune ministerială informală a miniștrilor de externe și apărării UE la Brest, pe 13 și 14 ianuarie.

Liderii din Nur-Sultan și cei ai UE au analize diferite în privința crizei din Kazahstan.

Aproape 8.000 de de persoane au fost reținute și clădiri publice incendiate în timpul protestelor antiguvernamentale din ultima săptămână. Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a emis un ordin de împușcare pentru a pune capăt tulburărilor. Violența a provocat speculații cu privire la o ruptură în cadrul conducerii. Tokaev încearcă să-și consolideze autoritatea după ce a concediat oficiali importanți și l-a îndepărtat pe Nazarbaev de la conducerea  Consiliului de Securitate.

Ministerul de externe al Kazahstanului a dat vina pe "anumite instituții mass-media străine” pentru că au prezentat violența poliției ca fiind îndreptată împotriva protestatarilor pașnici, care au ieșit în stradă din cauza creșterii prețurilor la combustibili.

"În regiunea Mangistau și în toate marile orașe ale țării au avut loc demonstrații pașnice. Cererile protestatarilor au fost pe deplin îndeplinite. Cu toate acestea, protestele pașnice au fost deturnate de grupări teroriste, extremiste și criminale pentru a escalada tensiunile și violența. În acest sens, în țară a fost declarată stare de urgență”, a anunțat duminică Ministerul de externe.

Autoritățile kazahe dau vina pe teroriști antrenați în străinătate, fără a spune cine sunt, de unde au venit și cine îi finanțează.

"Kazahstanul a fost supus unei agresiuni armate de către grupuri teroriste bine coordonate, instruite în străinătate. Potrivit datelor preliminare, printre atacatori se află persoane care au experiență militară în rândurile grupărilor islamiste radicale. În prezent, instituțiile de aplicare a legii și forțele armate din Kazahstan se confruntă cu teroriști, nu cu «protestatari pașnici», așa cum relatează în mod denaturat unele mass-media străine”, precizează Ministerul.

Potrivit informațiilor, instituțiile de aplicare a legii din Kazahstan au fost instruite să efectueze o investigație pe scară largă a cauzelor actualei situații. Rezultatele investigației ar urma să fie prezentate comunității internaționale.

Kazahstanul subliniază, de asemenea, că deține controlul asupra situației, iar trupele din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia se află pe teritoriul său temporar.

Joi, Rusia a trimis parașutiști în Kazahstan pentru a înăbuși revolta la nivel național după ce violențele s-au răspândit pe întreg teritoriul fostului stat sovietic condus în mod autocratic.

"Este important de menționat că principalele operațiuni de luptă împotriva grupărilor teroriste sunt conduse de instituțiile de aplicare a legii și de forțele armate din Kazahstan. Forța de menținere a păcii CSTO va fi staționată în Kazahstan temporar și va părăsi țara de îndată ce situația se va stabiliza, la cererea părții kazahe”, subliniază autoritățile kazahe.

Presa rusă de stat a relatat că 164 de persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine. 10 ianuarie 2022 este declarată zi de doliu național.