Din cauza războiului din Ucraina, mulți specialiști IT au migrat din Rusia, a recunoscut ministrul digitalizării Maxut Șadaiev. Cu toate acestea, ei ar putea să ajute în continuare țara – muncind de acolo de unde se află acum.

Numeroși ruși au părăsit țara de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei și de la mobilizarea parțială anunțată de președintele Vladimir Putin. Un reprezentant al Kremlinului a recunoscut acum oficial că numeroși specialiști IT au părăsit țara.

Aproximativ 100.000 dintre aceștia și-au părăsit țara de la sfârșitul lunii februarie, a declarat ministrul digitalizării Maxut Șadaiev, în cadrul unei audieri în fața Parlamentului, relatează Interfax, preluată de Spiegel Online. „De fapt, dacă ne uităm la ambele valuri de emigrare, până la zece la sută dintre angajații companiilor IT au părăsit țara și nu s-au mai întors”.

Șadaiev a spus că 80% dintre cei care au emigrat erau încă angajați ai unor companii rusești. Prin urmare, el s-a pronunțat împotriva interzicerii acestora să lucreze de acasă.

Sute de mii de ruși au părăsit țara după declanșarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Primul val a venit la scurt timp după declarația de război a lui Putin, al doilea după ce președintele a declarat mobilizare parțială în Rusia. Din moment ce UE nu îi recunoaște pe acești ruși ca opozanți ai războiului și și-a închis în mare măsură granițele, mulți au plecat în republicile ex-sovietice vecine.

Pe de altă parte, în Rusia, ei sunt denunțați ca „trădători ai patriei". Guvernul și Parlamentul discută acum o lege care ar interzice celor care au părăsit țara să continue să lucreze pentru companiile rusești. În prezent, discuția se învârte în jurul sectoarelor care ar trebui exceptate de la interdicție.

Din cauza lipsei de experți IT în Rusia, aceștia au fost recent scutiți de recrutare. Cu toate acestea, mulți ruși nu au încredere în asigurările Kremlinului și preferă să stea departe de țară, temându-se pentru viața lor.