Volkan Bozkir, ministrul turc al afacerilor europene, afirmă că în Turcia nu există probleme în ceea ce privește libertatea de exprimare. Oficialul de la Ankara susține că unii jurnaliști aflați în detenție sunt acuzați de crimă sau atacuri armate.

„Avem 7.500 ziare în această țară cu un tiraj de cinci milioane, peste 1.500 de editorialiști care scriu zilnic ceea ce doresc. Avem peste 275 posturi tv, în limba kurdă, în alte limbi”, a declarat marți la Ankara, ministrul Volkan Bozkir, adăugând că posturile de televiziune găzduiesc diverse dezbateri, în care unii îi critică pe președintele Recep Erdogan și pe premierul Ahmet Davutoglu, iar alții îi sprijină.

„Sunt mândru că această dezbatere e posibilă”, a mai spus oficialul turc în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști europeni.

Întrebat dacă nu există niciun fel de probleme privind libertatea presei, Bozkir a replicat: „Nu există nicio problemă. Cred că situația în Turcia este mult mai bună decât în Franța”.

„Franța a suspendat implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, unde art. 10 se referă la libertatea de exprimare (...) Noi nu am făcut asta”, a mai spus ministrul Afacerilor Europene.

El se referea la faptul că Parisul a decis suspendarea aplicării Convenției Europene a Drepturilor Omului, ca urmare a instituirii stării de urgență după atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015.

Autoritățile franceze au invocat articolul 15 din Convenție, ce oferă o derogare privind aplicarea ei în caz de război sau alt pericol public care amenință existența unei națiuni.

Această derogare nu include însăși articolele 2, 3, 4 și 7, care se referă la dreptul la viață, interzicerea torturii, munca forțată sau condamnarea penală atunci când nu există bază legală pentru sancționarea unei infracțiuni.

Jurnaliști în închisorile turce

Referitor la jurnaliștii turci aflați în detenție, Volkan Bozkir a declarat că, pe ultima listă publicată de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor în decembrie anul trecut, s-ar afla jurnaliști acuzați de infracțiuni ce nu au legătură cu profesia lor: uciderea unui polițist, atac armat, atac asupra unei cafenele etc.

„Dacă cineva e jurnalist e în regulă, dar, folosind identitatea de jurnalist, nu poți furniza informații false pentru a crea dezordine publică, pentru a sprijini terorismul sau pentru a te juca cu onoarea indivizilor”, a declarat oficialul de la Ankara.

Potrivit listei publicate de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, în decembrie anul trecut 14 jurnaliști se aflau în detenție în Turcia. (Detalii, aici)

Pe 16 februarie, Comitetul a cerut autorităților turce eliberarea imediată a lui Feyyaz İmrak, jurnalist la Dicle News Agency (DİHA), agenție prokurdă. İmrak este acuzat că ar avea legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuzație negată de jurnalist.

Conform datelor Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, İmrak este al șaptelea jurnalist kurd arestat sub acuzația de legături cu PKK, din 1 decembrie 2015.

Pe 2 februarie, autoritățile turce l-au arestat pe Hayri Tunç, reporter la site-ul independent Jiyan, pentru propagandă în favoarea PKK, în urma unor postări pe Twitter și pe Facebook.

La data de 16 iulie 2015, potrivit unui liste a OSCE, 21 de jurnaliști se aflau în detenție în Turcia.