Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor externe din Polonia, Zbigniew Rau.

Șefii celor două diplomații au subliniat caracterul excelent al relațiilor de Parteneriat Strategic dintre cele două state, cu precădere pe dimensiunea politică și de securitate. Cei doi miniștri au discutat cu prioritate despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a patra ședințe comune a Guvernelor României și Poloniei, după cea de la Varșovia, din martie 2022.

Șeful diplomației române a transmis mulțumiri pentru sprijinul ferm și activ al Poloniei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Zbigniew Rau a reiterat susținerea puternică și activă a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil și a evidențiat că țara sa va continua să sprijine eforturile României, inclusiv în dialogul cu statele membre, și a exprimat speranța într-o evoluție pozitivă pe acest dosar, având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând.

Bogdan Aurescu a arătat că România dorește intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum și în formatele trilaterale de consultare avute de România împreună cu Polonia, inclusiv Trilaterala România-Polonia-Turcia.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de vederi privind agenda actuală de securitate, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum și a ministerialei de externe a NATO din aprilie 2023, cei doi miniștri au discutat perspectivele de cooperare în cadrul Formatului București 9, fiind evidențiată valoarea adăugată deosebită a formatului, precum și importanța menținerii ritmului consultărilor și cooperării în acest format pentru promovarea priorităților comune.