Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat, duminică, că este destul de sigur că va putea negocia un acord bun în privința ieșirii țării din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Atunci când a fost întrebat daca este sigur că va exista un acord, David Davis a răspuns, pentru BBC, că este destul de convins, ba chiar și că va fi un acord din care Marea Britanie va câștiga, în final.

"Sunt destul de sigur. Nu 100%, pentru că este o negociere. Sigur că va fi un acord, însă acordul pe care îl doresc este cel privind liberul-schimb și vămile. Am spus că va fi turbulent, că vor fi dificultăți, dar, la capătul procesului, este un punct de interes comun pentru ambele părți, în care noi câștigăm din faptul că putem exploata piețele mondiale, iar ei câștigă prin faptul că au un aliat prietenos și confortabil, nu un membru iritant al clubului", a declarat Davis.

De asemenea, Davis, care a lansat săptămâna trecută discuțiile cu negociatorul pentru Brexit din partea Uniunii Europene Michel Barnier, și-a exprimat și sprijinul față de premierului Theresa May, asumându-și chiar partea de vină pentru că a sfătuit-o să organizeze alegeri anticipate în această lună, în urma cărora conservatorii ei și-au pierdut majoritatea din Parlament.

Theresa May, care se străduiește să-și restabilească autoritatea după alegerile din 8 iunie, și-a făcut publice propunerile vineri, în cadrul Consiliului European de vară de la Bruxelles, unde au fost prezenți toți liderii europeni. Ea a anunțat că Marea Britanie este dispusă să le ofere cetățenilor UE din Marea Britanie aceleași drepturi de care se bucură acum și după Brexit, dacă celelalte țări vor face același lucru cu cetățenii britanici, o ofertă care nu a primit niciun răspuns.

Însă Davis a spus că se așteaptă ca problema drepturilor cetățenilor UE - văzută ca una dintre părțile mai ușoare ale negocierii complicate pentru Brexit - să fie convenită "moderat de rapid". El a mai spus că Marea Britanie dorește un acord de tranziție pentru a se asigura că întreprinderile nu ar fi aruncate în circumstanțe comerciale diferite în ziua în care țara va părăsi UE, potrivit Reuters.

"Credem că va exista un acord de tranziție, nu atât de mult. Cred că unul sau doi ani este mai probabil. Să începem să vorbim despre cum va funcționa", a conchis Davis.