O selecție de știri din capitalele Europei, selectate de redacțiile regionale EURACTIV.

Marija Pejčinović-Burić, ministrul de externe al Croației,  a fost aleasă secretar general al Consiliului Europei, cu 159 de voturi din rândul celor 268 de membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului.

Pejčinović-Burić l-a învins pe contracandidatul Didier Reynders, ministrul belgian de externe.

Dacă, la Zagreb, alegerea Marijei Pejčinović-Burić este considerată un succes, este în același timp și o durere de cap pentru premierul Andrej Plenković, care trebuie să găsească un nou șef al diplomației înainte de preluarea președinției Consiliului UE la 1 ianuarie 2020

Premierul ar dori ca Pejčinović-Burić să fie înlocuită de Davor Božinović, actualul ministru de interne, dar nu are un înlocuitor pentru acesta. EURACTIV.hr a scris că scenariul cel mai probabil este numirea lui Andrea Metelko-Zgombić, actual secretar de stat în Ministerul de Externe. Andrea are o amplă expertiză ca diplomat, dar nu este membru al HDZ, partidul de guvernământ, membru al PPE. Facțiunea de dreapta a HDZ și-ar dori ca ministrul de externe să fie un oficial al partidului.

De fapt, unele surse politice vorbesc chiar de posibilitatea unei remanieri a guvernului, în contextul scandalului care îl vizează pe ministrul administrației publice, Lovro Kuščević, care ar deține unele locuințe pe care nu le-ar fi declarat.

În plus, alegerea Marijei Pejčinović-Burić a fost umbrită de părăsirea Adunării Parlamentare de către unele delegații, după ce a fost aprobată revenirea Rusiei în cadrul adunării, după suspendarea cauzată de anexarea Crimeei. Acest pas este considerat o primă relaxare a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei pentru anexarea unei părți din Ucraina. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr / Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Merkel spune că Macron trebuie respectat: Cancelarul german Angela Merkel sprijină în continuare sistemul „cap de listă” (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene, dar a admis că acum va fi dificil de aplicat acest sistem, dată fiind fragmentarea noului Parlament European și opoziția altor lideri europeni față de Manfred Weber, candidatul PPE. 

„Nu toată lumea în Consiliul European este favorabilă procesului Spitzenkandidat și, cum prețuim mult relația franco-germană, trebuie să acceptăm că președintele francez are o opinie diferită de a mea”, a adăugat Merkel. „Sper să găsim o soluție care nu respinge procesul Spitzenkandidat, dar care de asemenea permite Europei să fie eficientă”, a conchis ea.

Merkel s-a întâlnit miercuri seară cu Manfred Weber, Joseph Daul, președintele PPE și succesoarea ei la conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, pentru a discuta o strategie înaintea summitului european de duminică. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

Macron readuce Acordul de la Paris în discuție: Cu două zile înainte de reuniunea G20 din Japonia, Emmanuel Macron a avertizat că nu va accepta nicio variantă de concluzie a summitului care nu  va menționa Acordul privind schimbările climatice semnat în 2015 la Paris. Acesta este un avertisment adresat președinției americane, după ce Donald Trump a retras în 2017 SUA din tratat și a refuzat apoi să semneze orice declarație privind Acordul de la Paris.

Google vs GDPR… din nou: Organizația de protecție a consumatorilor UFC-Que Choisir a lansat o nouă acțiune împotriva Google pentru încălcarea regulilor introduse prin regulamentul UE de protecție a datelor personale (GDPR). Organizația cere o compensație de până la 1.000 de euro pentru fiecare utilizator Android, susținând că Google folosește într-un mod viclean datele personale ale utilizatorilor sistemului Android. (EURACTIV.fr)

MADRID

Blocaj guvernamental? La două luni de la alegerile în care socialiștii au obținut 123 de mandate dintre cele 350 ale Parlamentului, șeful PSOE, premierul Pedro Sanchez, nu a reușit încă să construiască o majoritate (176 de deputați) pentru a forma guvernul. Noi alegeri nu sunt excluse dacă nu se va ajunge curând la o înțelegere, au avertizat experții. Sanchez a negociat cu partidul de stânga Unidas Podemos și cu formațiuni regionale mai mici, dar fără un succes notabil. (EFE, partener EURACTIV)

ROMA

Sfidare: Căpitanul vasului de salvare Sea Watch 3, Carola Rackete, a decis să intre în apele italiene, cu toate că vasul nu a primit permisiunea de a debarca pe cei 42 de migranți salvați de la înec. Vaporul a petrecut ultimele 14 zile în largul mărilor italiene, în contextul în care ministrul de interne Matteo Salvini nu vrea să mai permită pătrunderea migranților care vor să traverseze Mediterana pe teritoriul italian. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA/NICOSIA

Discuții aprinse: Ministrul grec al apărării, Evangelos Apostolakis, s-a întâlnit cu omologul său turc în marja reuniunii NATO de la Bruxelles și i-a transmis dezaprobarea Greciei față de acțiunile turce în Marea Egee și Zona Economică Exclusivă a Ciprului. „Am reiterat că ne dorim pace și securitate, dar în niciun caz nu vom da înapoi de la apărarea drepturilor noastre suverane a spus Apostolakis. În acest timp, guvenrul de la Nicosia i-a trimis o scrisoare secretarului general al ONU în care acuză Turcia de încălcarea repetată a legislației internaționale. (Athens-Macedonian News Agency, partener EURACTIV) 

VARȘOVIA

Fond pentru tranziția la o energie curată: Polonia și-a prezentat programul privind politica industrială a UE pentru 2030, care include, printre altele, crearea unui fond pentru tranziția energetică, care să ajute statele membre UE să atingă mai ușor neutralitatea privind emisiile de carbon în 2050. Mai precis, fondul ar urma să ajute regiunile dependente de cărbune în procesul de tranziție. Polonia a respins săptămâna trecută o declarație prin care UE urma să-și asume că va produce în 2050 mai puține emisii decât va absorbi. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

PRAGA

Guvernul rezistă: Guvernul condus de miliardarul Andrej Babiš a supravieuit unei moțiuni de cenzură miercuri, în contextul în care partidul ANO de guvernământ (Renew Europe) a fost sprijinit de partenerii de coaliție social-democrați. Formațiunile de opoziție au depus o moțiune de cenzură pe fondul acuzațiilor de conflict de interese și fraude cu fonduri UE care îl vizează pe Babis, care supraviețuiește astfel unui al doilea vot de încredere. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Noul Avocat al Poporului: Parlamentul a votat-o pe Renate Weber drept Avocat al Poporului. Weber a demisionat luni din ALDE, partidul care a propus-o pentru această funcie. Weber a fost deputată în Parlamentul European din 2007, dar nu a mai prins încă un mandat pentru că ALDE nu a trecut de pragul electoral de 5%. (EURACTIV.ro)

SOFIA

Limite pentru mașinile de ocazie: Guvernul bulgar propune introducerea unor zone cu emisii reduse în Sofia și Plovdiv, pentru a restricționa accesul mașinilor poluante. Alte măsuri din programul național pentru controlul poluării aerului pentru perioada 2020-2030 prevăd restricționarea importurilor de mașini care nu îndeplinesc anumite criterii de mediu, dar pentru aceste măsuri BUlgaria are nevoie de acceptul Comisiei Europene. (Dnevnik.bg)

BELGRAD

Deschiderea unui nou capitol: Serbia va deschide un nou capitol în negocierile pentru aderarea la UE, cel referitor la serviciile financiare. Până acum, au fost deschise 16 capitole referitoare la acquis-ul comunitar, dintre care două au fost temporar închise, iar alte trei sunt pe punctul de a fi închise, potrivit premierului Ana Brnabić. (beta.rs, EURACTIV.rs)