Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, va discuta cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre coridorul cerealelor, condițiile unui armistițiu în Ucraina, problema siriană și despre NATO, relatează Sabah.

Turcia, care a făcut pași importanți pentru încheierea unui armistițiu încă de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina, joacă și un rol-cheie în problema unei posibile crize alimentare ce ar putea izbucni în lume. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a dus la Istanbul pentru discuții cu ministrul de externe, Mevlüt Çavușoğlu, privind crearea unui coridor de securitate în Marea Neagră.

Conform surselor diplomatice, părțile se pronunță pentru o coordonare a traficului în porturile ucrainene, în cazul în care vor fi eliminate rezervele părților. Faptul că propunerea a venit din partea lui Lavrov susține această întâlnire care va fi urmărită îndeaproape de întreaga lume.

Se va discuta despre armistițiu

Turcia dorește crearea urgentă a unui coridor de securitate eliminându-se rezervele părților. Ankara transmite interlocutorilor săi că trebuie curățate minele din largul porturilor ucrainene și trebuie luat în calcul și perioada care va trece până la pregătirea coridorului și perioada de navigare a navelor. Astfel că se insistă asupra posibilității de a adopta decizii importante.

Pe de altă parte, se insistă și asupra necesității colaborării părților în diverse domenii prin reunirea specialiștilor, cum ar fi teme legate de logistică, de domeniul militar și agricol.

De asemenea, în cadrul întâlnirii dintre ministrul Çavușoğlu și Lavrov se va discuta și despre pașii ce trebuie făcuți pentru încheierea imediată a unui armistițiu.  

Operațiunea din Siria 

La întâlnire se va analiza și situația generală din Siria și va fi abordat și subiectul operațiunii pe care Turcia intenționează să-l lanseze în nordul Siriei. Rusia s-a angajat față de Turcia să curețe regiunile în care s-a desfășurat operațiunea Izvorul Păcii de elementele PKK/YPG/PYD, însă teroriștii au atacat cu rachete regiunile în care se desfășura această operațiune.  

Subiectul Suedia-Finlanda este pe masa negocierilor 

Se așteaptă ca și solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, subiect urmărit îndeaproape de întreaga comunitate internațională, și temerile de securitate pe care aceasta le-a generat Rusiei sunt pe agendă. Ankara nu este de acord ca Suedia și Finlanda să devină țări membre NATO din cauza susținerii pe care o acordă organizațiilor teroriste.

Avionul lui Lavrov nu a putut zbura

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului afacerilor externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că din cauza faptului că țările vecine Serbiei și-au închis spațiul aerian, ministrul de externe Serghei Lavrov nu a putut ajunge la Belgrad. Ca urmare a împiedicării efectuării vizitei în Serbia Lavrov a spus: "Acest lucru a devenit o regulă pentru UE și NATO. Le este teamă de și mai multe realități."  

Mutare care-l va supăra pe Putin legat de rachete

Ministrul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a anunțat că vor trimite în Ucraina rachete cu rază lungă de acțiune. Wallace a subliniat că sistemul de rachete M270 va fi util Ucrainei pentru a se apăra în fața Rusiei. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, declarase: "În cazul în care vor fi trimise arme cu rază lungă de acțiune, vom trage concluziile necesare și vom lovi noi ținte”.

Sursa: RADOR