Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a atacat statele guvernate de formațiuni populiste, precum Polonia și Ungaria, acuzându-le că nu respectă "principiile fundamentale" ale UE.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, s-a declarat împotriva unui sprijin financiar pentru țările europene care nu respectă "principiile fundamentale" ale UE. "Nu suntem pregătiți să plătim pentru această Europă, este important să spunem acest lucru", a declarat joi Le Drian în fața ambasadorilor francezi reuniți la Paris. Declarațiile sale s-au referit în special la Polonia și Ungaria, conduse de populiști de dreapta, relatează Spiegel Online.

Fiecare stat este "liber" să aleagă guvernul pe care și-l dorește. Dar Franța pledează pentru o UE "a alianțelor și a valorilor". Nu același lucru se poate spune despre unele guverne din UE care nu s-au simțit deloc legate de sentimentul solidarității. Le Drian le-a reproșat acestor state o "abordare utilitaristă", care se referă mai ales la "distribuirea banilor".

În acest context, el a cerut un acord rapid cu Germania în ceea ce privește politica europeană privind refugiații, ”pentru a nu lăsa subiectul pe mâna populiștilor". Acest acord ar trebui să se întâmple înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din 20 septembrie, de la Salzburg.

Guvernul italian, format din partide populiste și de extremă dreapta, se află într-o dispută cu Bruxellesul în chestiunea primirii refugiaților. Guvernul de la Roma le-a dat statelor membre termen până săptămâna viitoare pentru o soluție privind primirea refugiaților veniți prin Marea Mediterană, amenințând cu neplata contribuției la bugetul comun al UE. 

Viziunea lui Macron

Și președintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit în fața diplomaților, reamintindu-le viziunea sa despre viitorul UE.

Franța vrea ”o Europă protectoare, mai suverană, unită și democratică”, dar extremiștii și naționaliștii au câștigat teren, a spus Macron, adăugând că acesta nu e un motiv pentru a renunța.

”Plătim prețul a zeci de ani în care Europa - și trebuie să înțelegem acest lucru - a fost uneori slabă și poate nu a oferit întotdeauna suficient. Trebuie să ne intensificăm eforturile”, a susținut Macron.