Germania va sprijini Albania și Macedonia de Nord în drumul spre UE, declară ministrul german de externe, Heiko Maas, într-un interviu pentru DW, adăugând că cele două țări trebuie să continue reformele începute.

"Balcanii de Vest sunt o parte integrantă a Europei. Viitorul lor trebuie să fie în Uniunea Europeană. O majoritate covârșitoare a statelor membre ale UE s-a exprimat în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, deoarece acest lucru este și în interesul nostru strategic", a declarat Heiko Maas, înaintea unei vizite la Skopje.

El a reamintit că, pentru o decizie în acest sens, e nevoie de unanimitate în UE, iar Germania "depune toate eforturile pentru a se ajunge la o poziție comună în Uniune, astfel încât negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord să poată începe curând".

Și comisarii Vera Jourova și Dimitris Avramopoulos se vor duce săptămâna viitoare la Skopje, iar președintele PE, David Sassoli, a fost recent în Macedonia de Nord și urmează să ajungă la începutul lui decembrie la Tirana.

Șeful diplomației germane a mai spus că Albania și Macedonia de Nord trebuie să continue procesul de reformă și să facă noi progrese, mai ales în contextul în care trebuie convinși "scepticii" de necesitatea începerii negocierilor de aderare.