Frank-Walter Steinmeier afirmă că, dacă statele UE din est nu vor să accepte cotele de refugiați, atunci ia în considerare „foarte serios” să folosească votul majoritar în Consiliu pentru a trece planul de relocare.

Miercurea viitoare, la un summit extraordinar al Consiliului European, liderii UE vor discuta despre modalități de a aduce stabilitate în țările de origine ale refugiaților, despre ajutor financiar pentru Turcia, Iordania și Liban, dar și despre modalitățile de relocare a refugiaților ajunși în Europa în toate statele membre. 

Miniștrii de interne se vor întâlni înainte pentru a dezbate modalitățile tehnice. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ceruse stabilirea unui mecanism permanent și obligatoriu pentru a fi activat în caz de crize viitoare.

Steinmeier e nemulțumit din cauza faptului că „Germania, Austria, Suedia și Italia duc tot greul în această criză”. Mai ales statele estice se opun unui mecanism de cote obligatorii. Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia sunt cele mai vocale în acest sens. România insistă și ea asupra necesității de a renunța la ideea de mecanism permanent și obligatoriu.

Deși Tratatul de la Lisabona prevede din 2009 posibilitatea de a vota cu majoritate calificată unele decizii în interiorul UE, liderii s-au ferit până acum de aplicarea acestei metode. Întrebarea firească ce rezultă din asta însă e dacă UE, un conglomerat de interese divergente (în unele domenii), poate funcționa sine die doar pe ideea de consens.

Într-un context politic marcat profund de ascensiunea partidelor extremiste, criza refugiaților oferă o ocazie perfectă pentru aplicarea noilor instrumente, gândite special pentru a face Uniunea Europeană funcțională în momente sensibile.

Riscul aplicării votului majoritar este, într-adevăr, crearea unui climat anti-european, prin luări de poziție de tip „suntem vasalii Europei”. În România, președintele Klaus Iohannis a folosit un termen nefericit în discursul său. El a spus că „dacă UE ne obligă…”. Apoi, fostul președinte Traian Băsescu este într-o adevărată campanie naționalistă și anti UE.

Jocul la care asistăm, în prezent, nu este despre refugiați. Ei sunt în plan secundar. Miza este modalitatea de funcționare a Uniunii Europene. Dacă va fi mai bine cu vot majoritar sau nu, rămâne de văzut. Dar care ar putea fi alternativa?